Σοβαρός προβληματισμός

Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν τον κόσμο κυβερνούν κάποιοι έξυπνοι που μας δουλεύουν ή κάποιοι ηλίθιοι που μιλάνε σοβαρά.

Mark Twain, 1835-1910, Αμερικανός συγγραφέας

Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2016

Οι πολίτες ζητούν από τον Τσίπρα να διώξει τους Φίλη, Κατρούγκαλο και Ξανθό

Αίτημα αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα με αιχμή τρία υπουργεία, απόρριψη του παλαιού τηλεοπτικού τοπίου αλλά και δυσπιστία για το νέο – και κυρίως για το εάν θα χτυπήσει τη διαπλοκή -, καθώς και διχασμό των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα στην ανάγκη ριζοσπαστικής – αριστερής ή πιο κεντρώας στροφής καταγράφει το δεύτερο μέρος της μεγάλης δημοσκόπησης της Palmos Analysis για το tvxs.gr.
Οι πολίτες ζητούν από τον Τσίπρα να διώξει τους Φίλη, Κατρούγκαλο (photo) και Ξανθό.

Ως προς την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ εν όψει του συνεδρίουτου, στο σύνολο των ψηφοφόρων η πλειοψηφία προκρίνει την κεντρώα στροφή, μεταξύ όμως των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ του 2015 τα ποσοστά είναι μοιρασμένα ανάμεσα στην κεντρώα και την πιο αριστερή – ριζοσπαστική στροφή.
Ο ανασχηματισμός
Αναλυτικά, σε ό,τι αφορά τη σύνθεση και την απόδοση της κυβέρνησης, το 47% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι χρειάζεται άμεσα ανασχηματισμός της κυβέρνησης, σε αντίθεση με το 38% που δεν τον κρίνει αναγκαίο. Ένα ποσοστό 15% δηλώνει ότι «δεν έχει γνώμη» ή δεν απαντά.

Ποιοι υπουργοί πρέπει να φύγουν
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ερώτημα – με αυθόρμητες απαντήσεις – για το ποιοι υπουργοί πρέπει να φύγουν από την κυβέρνηση σε περίπτωση ανασχηματισμού. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες στην έρευνα κλήθηκαν να αναφέρουν τρία υπουργεία στα οποία θεωρούν ότι χρειάζεται αλλαγή ηγεσίας.
Στην πρώτη θέση βρίσκεται το υπουργείο Παιδείας με ποσοστό 47% ως πρώτη επιλογή και με 67% στο σύνολο, στην δεύτερη το υπουργείο Υγείας με ποσοστό 17% ως πρώτη επιλογή και 53% στο σύνολο, και στην τρίτη το υπουργείο Εργασίας με 5% ως πρώτη επιλογή και 23% στο σύνολο. Ακολουθούν, κατά σειρά, τα υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης, Οικονομικών, Άμυνας, Εσωτερικών, Εξωτερικών,  Δικαιοσύνης, και Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Οι άδειες των καναλιών και η διαπλοκή
Στο μεγάλο μέτωπο των τηλεοπτικών αδειών, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το καθεστώς των προηγούμενων 27 ετών δεν παρείχε αντικειμενική και πολύπλευρη ενημέρωση, το ελληνικό δημόσιο δεν εισέπραττε όσα χρήματα έπρεπε για την εκμετάλλευση των δημοσίων συχνοτήτων και ενίσχυε τη διαπλοκή πολιτικών – επιχειρηματιών.
Και πάλι η πλειοψηφία, ωστόσο, θεωρεί πως ούτε το νέο καθεστώς διασφαλίζει είτε την αντικειμενικότητα και τον πλουραλισμό στην ενημέρωση, είτε την καταπολέμηση της διαπλοκής.
Συγκεκριμένα, στο ερώτημα εάν «με τη νέα διαδικασία αδειοδότησης εξασφαλίζεται η αντικειμενικότητα και ο πλουραλισμός στην ενημέρωση των πολιτών», το 69% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι διαφωνεί ή μάλλον διαφωνεί, ενώ το 17% δηλώνει ότι συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί.
Ακόμη, το 64% διαφωνεί ή μάλλον διαφωνεί με την άποψη ότι «η διαδικασία αδειοδότησης θα καταπολεμήσει τα φαινόμενα διαπλοκής πολιτικών – επιχειρηματιών», ενώ συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί το 23%.
Τέλος, το 60% συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί με την άποψη ότι «το συνολικό τίμημα των 246 εκατομμυρίων ευρώ ήταν υψηλό και μη αναμενόμενο», ενώ διαφωνεί ή μάλλον διαφωνεί το 28%.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πάει προς τα Αριστερά ή προς το Κέντρο;
Δύο διαφορετικές εικόνες προκύπτουν από την έρευνα, σε ό,τι αφορά τον πολιτικό και ιδεολογικό προσανατολισμό που πρέπει να ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ εν όψει του συνεδρίου του τον Οκτώβριο:
Στο σύνολο των ψηφοφόρων, η πλειοψηφία προκρίνει την στροφή προς το Κέντρο, αμιγώς όμως μεταξύ εκείνων που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το 2015 τα ποσοστά είναι εντελώς μοιρασμένα ανάμεσα στην αριστερή – ριζοσπαστική στροφή και τις πιο κεντρώες – μετριοπαθείς θέσεις.
Αναλυτικά, στο σύνολο των ψηφοφόρων, το 40% θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να υιοθετήσει πιο Κεντρώες – μετριοπαθείς, ενώ το 26% προκρίνει τη στροφή σε πιο Αριστερές – ριζοσπαστικές θέσεις.
Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ του 2015, όμως, το 35% ζητά στροφή σε πιο Αριστερές – ριζοσπαστικές θέσεις και το 36% σε πιο Κεντρώες – μετριοπαθείς θέσεις.
Η ταυτότητα της δημοσκόπησης
Αύριο, στο τρίτο μέρος της δημοσκόπησης της Palmos Analysis και του tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: