Σοβαρός προβληματισμός

Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν τον κόσμο κυβερνούν κάποιοι έξυπνοι που μας δουλεύουν ή κάποιοι ηλίθιοι που μιλάνε σοβαρά.

Mark Twain, 1835-1910, Αμερικανός συγγραφέας

Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016

ΕΚΘΕΣΗ – ΚΟΛΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ! «Λευκή επιταγή το πραξικόπημα»

turkia
Άλλοθι για βασανιστήρια αποτέλεσαν τα μέτρα εκτάκτου ανάγκης που πάρθηκαν από την τουρκική ηγεσία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. 
Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch  κατέγραψε σε έκθεση της τουλάχιστον 13 περιπτώσεις βασανισμών.  Μάλιστα η έκθεση τιτλοφορείται «Λευκή επιταγή – η αναστολή των διασφαλίσεων κατά των βασανιστηρίων στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα» (A Blank Check – Τurkey’s Post-Coup Suspension of Safeguards Against Torture), η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Οι κατηγορίες που διατυπώνει είναι βαριές: «Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης δεν δίνει σε καμιά κυβέρνηση λευκή επιταγή να ακυρώσει το Δίκαιο». Η προστασία των κρατουμένων από κακομεταχείριση και βασανιστήρια ήρθη de facto στην Τουρκία με δύο έκτακτα κυβερνητικά διατάγματα. Ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν με άλλο διάταγμα παρέτεινε την προφυλάκιση από τέσσερις σε 30 ημέρες. Παράλληλα οι αρχές μπορούν να αρνηθούν για έως και πέντε ημέρες σε κρατουμένους την πρόσβαση σε δικηγόρο.
Η οργάνωση καταγράφει στο πόρισμά της 13 περιπτώσεις βασανισμού και κακομεταχείρισης κρατουμένων που τελούσαν υπό αστυνομική συνοδεία, τόσο στην πρωτεύουσα Άγκυρα, όσο και στην Κωνσταντινούπολη, την Ούρφα και την Αττάλεια. Τα θύματα φέρονται να ξυλοκοπήθηκαν άγρια, να κακοποιήθηκαν σεξουαλικά. Κάποια τα κρατούσαν σφιχτοδεμένα σε επώδυνες στάσεις, άλλα τα απείλησαν ότι θα βιάσουν συγγενείς τους. Κι όλα αυτά για να αποσπάσει η αστυνομία ομολογίες…
Ένας κρατούμενος στην Κωνσταντινούπολη κατήγγειλε στο δικηγόρο του:
«Μου έβγαλαν τα ρούχα και τα έσκισαν. Με απειλούσαν, ενώ άγγιζαν τα σεξουαλικά μου όργανα και με χτυπούσαν. Ένας μου είπε μάλιστα ότι είχε φέρει τη μάνα μου εκεί και θα τη βίαζε μπροστά μου, αν δεν μιλούσα…»
Ένας δάσκαλος στην Αττάλεια ξυλοκοπήθηκε τόσο άγρια, ώστε χρειάστηκε να του αφαιρεθεί χειρουργικά τμήμα του λεπτού εντέρου του, σύμφωνα με την έκθεση.

Σε άλλη περίπτωση κρατούμενος άκουσε αστυνομικό να του λέει:  «Εξαιτίας της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης κανείς δεν θα ενδιαφερθεί αν σε πυροβολήσω. Θα πω ότι σε πυροβόλησα ενώ προσπαθούσες να το σκάσεις.
Άλλο άτομο που βρισκόταν υπό κράτηση κατήγγειλε ότι ξυλοκοπήθηκε από τον αστυνομικό ο οποίος τον άγγιξε στα γεννητικά όργανα πριν του πει ότι θα τον ευνουχίσει.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες σε πολλές περιπτώσεις οι δεσμοφύλακες αρνήθηκαν σε κρατουμένους την πρόσβαση σε δικηγόρο της αρεσκείας τους. Αντίθετα επιστράτευσαν συνηγόρους που ορίζει συνήθως το κράτος σε άπορους κατηγορούμενους, οι οποίοι είναι συνήθως άπειροι και ευάλωτοι σε εκφοβισμό. Παράλληλα υποχρέωσαν γιατρούς να υπογράψουν πορίσματα, στα οποία απουσίαζε κάθε αναφορά σε βασανισμό ή κακομεταχείριση.
Περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι συνελήφθησαν σύμφωνα με επίσημα στοιχεία στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: