Σοβαρός προβληματισμός

Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν τον κόσμο κυβερνούν κάποιοι έξυπνοι που μας δουλεύουν ή κάποιοι ηλίθιοι που μιλάνε σοβαρά.

Mark Twain, 1835-1910, Αμερικανός συγγραφέας

Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016

Βρετανός Υπουργός: Τζιχαντιστές από τη Μοσούλη θα έρθουν στην Ευρώπη

Βρετανός Υπουργός: Τζιχαντιστές από τη Μοσούλη θα έρθουν στην Ευρώπη
Για σοβαρό κίνδυνο οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) που διώκονται από την περιοχή της Μοσούλης στο Ιράκ να καταλήξουν στην Ευρώπη, μίλησε ο Βρετανός υπουργός Ρόρι Στιούαρτ.
Ο υπουργός Επικρατείας του Ηνωμένου Βασιλείου για τη Διεθνή Αναπτυξιακή Συνεργασία είπε ότι καθώς το Ισλαμικό Κράτος πιέζεται στη Μέση Ανατολή «θα προσπαθήσει να αναδυθεί κάπου αλλού και αυτό θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει επιθέσεις στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες».

«Για αυτό έχουμε μεγάλη, μεγάλη επικέντρωση στην αντιτρομοκρατία, στην ασφάλεια ώστε να σιγουρέψουμε ότι θα κρατήσουμε το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη ασφαλείς».
Μιλώντας στην εκπομπή του BBC, Sunday Politics, ανέφερε ότι η ιστορία του Ισλαμικού Κράτους έχει δείξει ότι είναι «απρόβλεπτο».
«Αλλάζει πολύ γρήγορα. Συχνά κάνει απρόσμενα πράγματα. Για παράδειγμα, όταν το 2009 η προκάτοχός του [η Αλ Κάιντα του Ιράκ] εκδιώχθηκε από το Ιράκ, κατέφυγε στη Συρία. Όταν άρχισε να του ασκείται πίεση στη Συρία γύρισε πάλι στο Ιράκ», είπε και πρόσθεσε:
«Στο παρελθόν δεν κατείχε εδάφη. Τώρα κατέχει εδάφη. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό είναι κάτι στο οποίο έχουν επικεντρωθεί».
Εδώ και μια εβδομάδα βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη επίθεση των κουρδικών και ιρακινών δυνάμεων προς την κατεχόμενη από το Ισλαμικό Κράτος Μοσούλη.
Η Μοσούλη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, είχε πληθυσμό 2 εκ. κατοίκους πριν καταληφθεί από τους τζιχαντιστές.
Πέρασε στον έλεγχο της οργάνωσης τον Ιούνιο του 2014.
Περίπου 1,3 εκ. κάτοικοι της Μοσούλης παραμένουν στην κατεχόμενη πόλη τους.
Οι τζιχαντιστές που βρίσκονται ταμπουρωμένοι στο Ιράκ αρχικά λεγόταν ότι είναι περίπου 6-11.000 άνδρες. Τώρα φαίνεται ότι είναι μάλλον περισσότεροι.
Επίσης, ενώ αρχικά λεγόταν ότι τουλάχιστον 60.000 Ιρακινοί στρατιώτες και 10.000 Κούρδοι ξεκίνησαν να πάρουν τη Μοσούλη, τώρα μαθαίνουμε ότι ο ιρακινός στρατός που προελαύνει προς την πόλη είναι κοντά στους 25.000 άνδρες και οι Κούρδοι Πεσμεργκά του Ιράκ περίπου στους 4-5.000.
Η Μοσούλη είναι μια μεγαλούπολη που το Ισλαμικό Κράτος έχει μετατρέψει σε οχυρό.
Γειτονιές της πόλης έχουν οχυρωθεί ξεχωριστά μεταξύ τους, το Ισλαμικό Κράτος έχει σκάψει ένα ολόκληρο δίκτυο με τούνελ κάτω από την πόλη, τα οποία χρησιμοποιούνται ως καταφύγια, οπλοστάσια αλλά και για αντάρτικο πόλεων όταν θα έρθει η ώρα.
Το Ισλαμικό Κράτος λέγεται ακόμα ότι έχει μεταφέρει μεγάλες ποσότητες χημικών όπλων μέσα στη Μοσούλη.
Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι η πραγματική μάχη θα ξεκινήσει όταν τα στρατεύματα των πολιορκητών φτάσουν στην περιφέρεια της πόλης και ξεκινήσουν να εισέρχονται στους δρόμους της.
Εκεί το Ισλαμικό Κράτος έχει προετοιμάσει πολλές θανατηφόρες εκπλήξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: