Σοβαρός προβληματισμός

Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν τον κόσμο κυβερνούν κάποιοι έξυπνοι που μας δουλεύουν ή κάποιοι ηλίθιοι που μιλάνε σοβαρά.

Mark Twain, 1835-1910, Αμερικανός συγγραφέας

Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2016

ΕΦΙΑΛΤΗΣ- ΈΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ ΚΟΥΡΕΜΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ 4ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ – ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΒΟΜΒΑ ΤΑ 120 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΤΩΝ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ

ελλαδα
Moιραίοι και άβουλοι και αρνούμενοι να κάνουν μεταρρυθμίσεις μάς οδηγούν βίαια σε ένα 4ο Μνημόνιο. Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση Τσίπρα κρατάει στα χέρια της και πιλατεύει εκτός των άλλων και την πυρηνική βόμβα των 120 δις ευρώ κόκκινων δανείων η οποία οδηγεί τις Τράπεζες σε νέα ανακεφαλαιοποίηση άρα και νέο Μνημόνιο. Και δεν είναι μόνο τα κόκκινα δάνεια που θα οδηγήσουν αναγκαστικά και σε κούρεμα καταθέσεων είναι και η νοσηρή γραφειοκρατία του Δημοσίου η οποία διώχνει τους επενδυτές μακριά. 

Την ίδια στιγμή η αισθαντική Αχτσιόγλου ακυρώνει ακυρώνει το υπουργικό βέτο για τις ομαδικές απολύσεις δίνοντας ρέστα στους δανειστές με την ελπίδα ότι θα παραμείνει ναρκισσευόμενη υπουργός στο πόστο της, όπως άλλωστε έκανε και ο ανεκδιήγητος προκάτοχός της. Στο μεταξύ η εκλογή Τραμπ προκάλεσε ίλιγγο στην κυβέρνηση και στους εγχώριους διαπλεκόμενους που την στηρίζουν και οι οποίοι τρομάζουν στην ιδέα των μεταρρυθμίσεων και του μικρότερου Δημόσιου καθώς θα έχουν μικρότερο γήπεδο διαπλοκή άρα λιγότερο δημόσιο χρήμα. Το νταλαβέρι του Τσίπρα με τους εγχώριους ολιγάρχες και το στραπάτσο της Χίλαρυ ανάγκασαν τον Ελληνα πρωθυπουργό να επικοινωνήσει με τον Ερντογάν για να διερευνήσει τις προθέσεις του Σουλτάνου, ο οποίος έχει πλέον δικούς του ανθρώπους ανάμεσα στα Γεράκια του νέου πλανητάρχη.
Την άποψη ότι οι δρόμοι που ανοίγονται για τους πιστωτές μετά το 2018 όσον αφορά την Ελλάδα είναι είτε μεγάλη αναδιάρθρωση χρέους είτε ένα τέταρτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα εκφράζει ο επικεφαλής οικονομολόγος του ινστιτούτου Bruegel Ζολτ Νταρβάς.
«Ακόμη κι αν η Ελλάδα έχει, όπως αναμένω ανάπτυξη την περίοδο 2017-2018, άρα και συνεπακόλουθη μείωση του λόγου χρέους/ΑΕΠ, αυτό θα παραμείνει σε αρκετά μεγάλο ύψος, ενώ ένα 80% του χρέους θα οφείλεται στον επίσημο τομέα. Την ίδια στιγμή, τόσο η οικονομική όσο και η πολιτική κατάσταση στη χώρα θα χαρακτηρίζεται από μεγάλη αβεβαιότητα. Κάτω από τέτοιους όρους, για μένα παραμένει απίθανο να καταφέρει η Ελλάδα να δανειστεί απο τις αγορές με ένα λογικό επιτόκιο. Οι επιλογές είναι λοιπόν δύο: είτε μια μεγάλη αναδιάρθρωση είτε ένα τέταρο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας. Αυτό που περιμένω ότι θα συμβεί είναι κάποιας μορφής αναδιάρθρωση χρέους με χρονικές επεκτάσεις στην ωρίμανση των ομολόγων, μαζί με χαμήλωμα ή πάγωμα των επιτοκίων, χωρίς πάντως αυτά να είναι αρκετα΄για να αποφύγει η Ελλάδα ένα τέταρτο πρόγραμμα» δηλώνει ο κ. Νταρβάς στα ΝΕΑ.
H σιωπή του Ομπάμα στο Βερολίνο για το ελληνικό χρέος ήταν τρομακτική. Η ελληνική κυβέρνηση περίμενε ένα σχεδόν χρόνο να έλθει η ημερομηνία της 15ης Νοεμβρίου 2016. Αρχικά μάλιστα το ταξίδι του Ομπάμα είχε προγραμματιστεί να γίνει στις 17 Νοεμβρίου 2016. Η Αμερικανική Πρεσβεία ενημέρωσε πως κάτι τέτοιο δεν θα ήτο ιδιαίτερα σοφό από μέρους του πλανητάρχη. Κι αυτό μια και την συγκεκριμένη μέρα οι ιθαγενείς συνηθίζουν να καίνε αμερικανικές σημαίες και να διαδηλώνουν έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία. Κάποτε διαδήλωνε εδώ και ο Ελληνας πρωθυπουργός όπως ενημέρωσαν τον Ομπάμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: