Σοβαρός προβληματισμός

Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν τον κόσμο κυβερνούν κάποιοι έξυπνοι που μας δουλεύουν ή κάποιοι ηλίθιοι που μιλάνε σοβαρά.

Mark Twain, 1835-1910, Αμερικανός συγγραφέας

Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2016

Γιατί τόσοι πολλοί Αμερικανοί μισούν την Χίλαρι Κλίντον;

Επιμέλεια: Θ. Αγουρίδου
Τί είναι αυτό που θα μπορούσε να οδηγήσει τους ψηφοφόρους στις ΗΠΑ να επιλέξουν τον «εκκεντρικό» Τραμπ έναντι της έμπειρης σε θέματα διακυβέρνησης Χίλαρι Κλίντον; Την απάντηση δίνει ένας αμερικανός αρθρογράφος.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους πολλοί άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι ευχαριστημένοι από την υποψήφια των Δημοκρατικών για το Λευκό Οίκο, Χίλαρι Κλίντον και είναι πρόθυμοι να δώσουν την ψήφο τους στον κύριο αντίπαλό της, Ντόναλντ Τραμπ, γράφει ο αρθρογράφος Τομ Ρόγκαν στο CNN.
Ο συντάκτης του άρθρου, ο οποίος είναι ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, τονίζει ότι σε πολλούς πολίτες άλλων χωρών η πολιτική των ΗΠΑ τους φαίνεται «πολύ παράξενη». Ωστόσο, «αυτό ποτέ δεν ήταν πιο αληθινό, όσο σ’ αυτές τις εκλογές». Σύμφωνα με τον Ρόγκαν, εκτός Ηνωμένων Πολιτειών, πολλοί αναρωτιούνται «πώς είναι δυνατόν να σκεφθούν οι αμερικανοί να εκλέξουν έναν εκκεντρικό δισεκατομμυριούχο αντί κάποιας με την εμπειρία της πρώην γερουσιαστού και της πρώην υπουργού εξωτερικών;». Ο αρθρογράφος λέει ότι υπάρχουν τέσσερις λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν τους αμερικανούς σ’ αυτήν την επιλογή.
Ο θυμός
Κατ 'αρχάς, ο Ρόγκαν σημειώνει ότι οι αμερικανοί είναι «πολύ θυμωμένοι» με το «κυβερνητικό οικοδόμημα» των ΗΠΑ, του οποίου μέρους είναι και η Κλίντον. Ωστόσο, ο θυμός είναι «η μία βάση» οι πολίτες επίσης κατηγορούν τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και το Κογκρέσο ότι δεν εκπλήρωσαν την υπόσχεσή τους να χτίσουν «ένα καλύτερο έθνος».
Έτσι, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ ήταν σε θέση «να επωφεληθεί από αυτήν την δυσαρέσκεια». «Με το να γίνει ο υποψήφιος των θυμωμένων και των απογοητευμένων ο Τραμπ, μετέτρεψε την Κλίντον σε υποψήφια του συστήματος», τονίζει.
Η οικονομία
Εδώ προστίθενται οι αμερικανοί που έχουν κουραστεί από τα οικονομικά προβλήματα. «Παρά το γεγονός ότι η ύφεση έχει τελειώσει και τα ποσοστά της ανεργίας έχουν μειωθεί, πολλοί αμερικανοί δεν το αντιλαμβάνονται», τονίζει ο αρθρογράφος.  
Εν τω μεταξύ, ο Τραμπ έπαιξε επιδέξια με το χαρτί αυτό σε όλη την προεκλογική του εκστρατεία, υποσχόμενος τη δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας στους πολίτες των ΗΠΑ, σημειώνει ο Ρόγκαν. Υπ’ αυτή την έννοια ο Ρεπουμπλικανός  υποψήφιος αποκαλεί την Κλίντον «θιασώτη της παγκοσμιοποίησης» κατηγορώντας της ότι δίνει προτεραιότητα στον «παγκόσμιο φιλελευθερισμό» έναντι των αμερικανών εργαζομένων.  
Όταν πρόκειται για την οικονομία, το χάρισμα Τραμπ «δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί», διότι αυτό που προσφέρει για πολλά άτομα «είναι δελεαστικό», λέει το άρθρο.
Η ανειλικρίνεια
Τρίτον, τα πρόσφατα σκάνδαλα όπως το «έπος της αλληλογραφίας» της Κλίντον ως επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, η ομιλία της στη Wall Street ή το γεγονός ότι ένας από τους χορηγούς της έχει σημαντική θέση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αποδεικνύει ότι η υποψήφια των Δημοκρατικών δεν έχει την «φήμη έντιμου ανθρώπου», γράφει ο αρθρογράφος. 
Η εμφάνιση αυτών των πληροφοριών και το γεγονός ότι η πρώην υπουργός δεν έχει εκφράσει μεταμέλεια για οποιαδήποτε απ’ αυτά τα γεγονότα, επέτρεψαν στον Τραμπ να «εκφράζει έναν ιδιαίτερο ασυνήθιστο λόγο στο εκλογικό σώμα», τονίζει ο Ρόγκαν. Ενώ οι αμερικανοί μπορεί να μην συμφωνούν με την «αγενή ρητορική του» ωστόσο τονίζουν ότι τουλάχιστον «διαθέτει», ενώ της Κλίντον είναι «απλώς ψέματα», προσθέτει.
Η πολιτική της ταυτότητας
«Ίσως το πιο σημαντικό σημείο που παίζει εναντίον της Κλίντον και υπέρ του Τραμπ είναι η πολιτική της ταυτότητας», υπενθυμίζει ο Ρόγκαν. Πέρα από τις υποσχέσεις ότι θα χτίσει ένα τοίχος κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό και ότι θα καταπολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος υπόσχεται στους ψηφοφόρους ότι θα τους προστατεύσει.  
Η αμερικανική κοινωνία «διαφοροποιείται όλο και περισσότερο», την ίδια στιγμή που ο κόσμος γίνεται «ολοένα και πιο επικίνδυνος» υπογραμμίζει ο αρθρογράφος, τονίζοντας στη συνέχεια ότι ο Τραμπ στρέφεται εναντίον των αλλοδαπών που «κλέβουν θέσεις εργασίας ή απειλούν τη ζωή της»  και θέτει στο επίκεντρο την φροντίδα για τους αμερικανούς πολίτες.  
Κατά την άποψη του αρθρογράφου μέρος της ευθύνης φέρει ο Ομπάμα ο οποίος «απέτυχε» στην εξωτερική πολιτική και με την «επιπόλαια» στάση του έναντι της μετανάστευσης προκάλεσε την «οργή» πολλών ψηφοφόρων και την «απαξίωση» της Κλίντον. Ωστόσο, το φταίξιμο για την «επιτυχία» του Τραμπ φέρει «σε μεγάλο βαθμό» η ίδια η υποψήφια των Δημοκρατικών τονίζει ο Ρόγκαν.  
Στο τέλος ο αρθρογράφος λέει στους αναγνώστες του να μην εκλάβουν το άρθρο του ως «μια πρόβλεψη για επικείμενη νίκη του Τραμπ», υποψήφιος ο οποίος έχει «απογοητεύσει» πολλούς Ρεπουμπλικανούς με τα σχόλιά του σχετικά με τις γυναίκες. Ωστόσο «μπορεί να νικήσει», λέει. «Κι αν κερδίσει, θα είναι για όλους αυτούς τους λόγους», καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: