Σοβαρός προβληματισμός

Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν τον κόσμο κυβερνούν κάποιοι έξυπνοι που μας δουλεύουν ή κάποιοι ηλίθιοι που μιλάνε σοβαρά.

Mark Twain, 1835-1910, Αμερικανός συγγραφέας

Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2016

Καταρρέει το σπίτι του Νικηταρά του Τουρκοφάγου - Απούσα η Πολιτεία...

Οργή προκαλεί ακόμη μία φορά η στάση του κράτους... Την ώρα που δείχνει τη μέγιστη ευαισθησία για την κατασκευή τζαμιών, αφήνει στο έλεος του χρόνου και της φθοράς το σπίτι ενός εκ των κορυφαίων ηρωών της Επανάστασης του 1821.
 
Το σπίτι όπου γεννήθηκε ο ήρωας του ’21 ο Τουρκοφάγος Νικηταράς καταρρέει, αλλά η Ελληνική Πολιτεία επιδεικνύει προκλητική αδιαφορία.
 
Γεννήθηκε στο χωριό Τουρκολέκα της Μεγαλόπολης στις 2 Απριλίου 1783 και πέθανε στην ‘ψάθα’ (κυριολεκτικά από όπου και βγήκε η έκφραση). Ήταν ένας από τους πιο αγνούς ήρωες της Επανάστασης. Η πιο ένδοξη, ίσως, στιγμή του, από τις πάμπολλες της Επανάστασης  ήταν η συμβολή του στη νίκη κατά του Δράμαλη.
 
Μετά την Επανάσταση ανήκε στο Ρωσικό Κόμμα, μαζί με το θείο του τον Κολοκοτρώνη. Όπως αναφέρουν και oi βιογραφίες του: «Βίωσε την αχαριστία και την αγνωμοσύνη του νεοσύστατου τότε ελληνικού κράτους, το οποίο του αρνήθηκε μια αξιοπρεπή σύνταξη ώστε να ζει αυτός και η οικογένειά του ευπρεπώς και αντί αυτού, του χορηγήθηκε "άδεια επαιτείας" στον ναό της Ευαγγελίστριας κάθε Παρασκευή. Το 1843, όταν ο Βασιλιάς Όθωνας αναγκάστηκε να δώσει Σύνταγμα στην Ελλάδα, οπότε του απονεμήθηκε ο βαθμός του υποστράτηγου μαζί με μία πενιχρή σύνταξη. Απεβίωσε το 1849 σε ηλικία 65 ετών. Τελευταία του επιθυμία ήταν να ταφεί στο Τουρκολέκα. Τάφηκε όμως δίπλα στον Κολοκοτρώνη».Αποτέλεσμα εικόνας για σπιτι νικηταρα
Αποτέλεσμα εικόνας για σπιτι νικηταρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: