Σοβαρός προβληματισμός

Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν τον κόσμο κυβερνούν κάποιοι έξυπνοι που μας δουλεύουν ή κάποιοι ηλίθιοι που μιλάνε σοβαρά.

Mark Twain, 1835-1910, Αμερικανός συγγραφέας

Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2016

Πως αντέδρασαν οι Ευρωπαίοι στη νίκη Τραμπ

OLANT MERKEL
 ΤΡΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ!
Εξ” απίνης έπιασε τους Ευρωπαίους η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ καθώς οι περισσότεροι πίστευαν ή έστω ήλπιζαν ότι έστω και με μια πύρρεια νίκη η Κλίντον θα τα κατάφερνε.
Τελικά οι Αμερικανοί πολίτες είχαν διαφορετική άποψη με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί πονοκέφαλος σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Για τον απλούστατο και μόνο λόγο ότι ο Τραμπ είναι άγνωστος Χ όχι μόνο για τους Ευρωπαίους αλλά για όλους τους ηγέτες. Μέχρι τώρα δεν υπήρχε λόγος ο Τραμπ να βρεθεί στον ίδιο χώρο με τη Μέρκελ ή τον Ολάντ με αποτέλεσμα να μην τον ξέρουν σε αντίθεση με τη Χίλαρι η οποία είχε πίσω της μια πολυετή πολιτική παρουσία.

Το μεγαλύτερο χαστούκι δέχθηκε ο Φρανσουά Ολάντ ο οποίος ήταν τόσο σίγουρος για την εκλογή της μακρινής συγγένισσάς του, Χίλαρι Κλίντον που δεν είχε συντάξει συγχαρητήρια επιστολή για τον Τραμπ. Οι επιπτώσεις για τη Γαλλία θα φανούν την άνοιξη οπότε θα στηθούν κάλπες για τον επόμενο πρόεδρο της χώρας. Δεν ήταν εξάλλου διόλου τυχαίο που πριν ανακοινωθεί το τελικό αποτέλεσμα πρώτη συνεχάρη τον Τραμπ, η ηγέτης του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν η οποία θέλει να γίνει πρόεδρος της Γαλλίας, κάτι που δεν κατάφερε o πατέρας της απέναντι στο Ζακ Σιράκ.
Εκεί βρίσκεται και η εξήγηση ότι συνεχάρη με καθυστέρηση τον Τραμπ, επισημαίνοντας ότι το εκλογικό αποτέλεσμα «ανοίγει μια περίοδο ανασφάλειας».
«Θα πρέπει να αντιμετωπίσω την περίοδο αυτή με διαύγεια και σαφήνεια», τόνισε ο Ολάντ και πρόσθεσε: «Οι ΗΠΑ είναι ένας πολύ σημαντικός εταίρος για τη Γαλλία. Αυτό που διακυβεύεται είναι η ειρήνη, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, οι οικονομικές σχέσεις και η προστασία του πλανήτη. Για όλα αυτά τα θέματα θα αρχίσω χωρίς καθυστέρηση συζητήσεις με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση που θα αναλάβει από τις 20 Ιανουαρίου».
Ο γάλλος πρόεδρος εξήγησε ότι σκοπεύει να ξεκινήσει τις επαφές με «εγρήγορση και διαφάνεια, γιατί ορισμένες θέσεις που πήρε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά την προεκλογική εκστρατεία θα πρέπει να αντιμετωπισθούν με βάση τις αξίες και τα συμφέροντα που έχει η Γαλλία με τις ΗΠΑ».
Σύμφωνα με τον γάλλο πρόεδρο, «η νέα κατάσταση που δημιουργήθηκε από την αμερικανικές εκλογές απαιτεί περισσότερο από ποτέ μια δυνατή Γαλλία, ικανή να αναλάβει τις ευθύνες της παντού ανά τον κόσμο». «Η νέα αυτή κατάσταση απαιτεί μια ενωμένη Ευρώπη, ικανή να εκφράζεται και να ασκεί την πολιτική της παντού όπου θίγονται τα συμφέροντά της ή οι αξίες της, όπως η ελευθερία, η αξιοπρέπεια, η κοινωνική συνοχή, η μάχη κατά της φτώχειας. Η εκλογή αυτή, περισσότερο παρά ποτέ μας οδηγεί να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, αυτές που αναλογούν στη Γαλλία με πλαίσιο την Ευρώπη. Η Γαλλία πρώτα απ” όλα και η Ευρώπη μαζί της», τόνισε ο Φρανσουά Ολάντ.
Παγωμένο παρακολουθεί τις εξελίξεις και το Βερολίνο, καθώς δεν είχε προετοιμαστεί για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.  «Μια στενή συνεργασία» βασισμένη στις κοινές δημοκρατικές αξίες και στον σεβασμό για τον άλλον πρότεινε στον Ντόναλντ Τραμπ η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.
«Η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνδέονται με αξίες, τη δημοκρατία, την ελευθερία, τον σεβασμό του νόμου, της αξιοπρέπειας του ανθρώπου ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματός του, τη θρησκεία του, το φύλο του, τον σεξουαλικό προσανατολισμό του ή τις πολιτικές πεποιθήσεις του. Είναι στη βάση αυτών των αξιών που προτείνω μια στενή συνεργασία με τον επόμενο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ», δήλωσε η καγκελάριος στο Βερολίνο.
Από την πλευρά του ο  Ματέο Ρέντσι, που είχε εκφράσει ανοικτά την υποστήριξή του στη Χίλαρι Κλίντον, συνεχάρη τον Ντόναλντ Τραμπ για τη νίκη του και τόνισε ότι οι σχέσεις Ιταλίας-ΗΠΑ παραμένουν ισχυρές.
«Του εύχομαι τα καλύτερα. Η ιταλοαμερικανική φιλία είναι ισχυρή», δήλωσε ο Ρέντσι.
«Θα συνεχίσουμε την συνεργασία και την φιλία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, πρόκειται για πράγματα δεν αλλάζουν», δήλωσε ο ιταλός υπουργός Eξωτερικών, Πάολο Τζεντιλόνι. «Παράλληλα, δεν αλλάζει και η αντίθεσή μας στον προστατευτισμό και σε κλειστές προσεγγίσεις», πρόσθεσε ο ίδιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: