Σοβαρός προβληματισμός

Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν τον κόσμο κυβερνούν κάποιοι έξυπνοι που μας δουλεύουν ή κάποιοι ηλίθιοι που μιλάνε σοβαρά.

Mark Twain, 1835-1910, Αμερικανός συγγραφέας

Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2016

Guardian: Ο Τσίπρας βασίζεται στον Ομπάμα, αλλά η Γερμανία κάνει κουμάντο στην ευρωζώνη

Φωτογραφία: AP/ Phelan M. Ebenhack
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει βασίσει τις ελπίδες του για την ελάφρυνση χρέους στην επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα, αναφέρουν Guardian και Reuters.

Ο Αλέξης Τσίπρας, «κάποτε παθιασμένος κομουνιστής κατά της λιτότητας ο ίδιος», υπολογίζει πολύ στην επίσκεψη, αναφέρει δημοσίευμα του Guardian. Αν και πλέον έχει ήδη εκλεγεί ο διάδοχος του Μπαράκ Ομπάμα, η ελληνική κυβέρνηση βασίζεται στη στήριξή του για να πείσει τη Γερμανία να προχωρήσει μετά από την ελάφρυνση χρέους, γράφει η βρετανική εφημερίδα, σημειώνοντας ότι μετά από την Αθήνα ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος θα πάει απευθείας στο Βερολίνο για να συναντήσει την Ανγκελα Μέρκελ.
«Ο Τσίπρας, του οποίου η δημοτικότητα έχει πέσει κατακόρυφα ως αποτέλεσμα της επιβολής μέτρων που κάποτε υποσχόταν να εξαλείψει, έχει κάνει τώρα προτεραιότητά του την ελάφρυνση χρέους. Τους τελευταίους μήνες έχει ενισχύσει τη ρητορική, ζητώντας μία συμφωνία έως το τέλος του χρόνου», αναφέρει ακόμη το δημοσίευμα.
Οι Ευρωπαίοι απαντούν ότι η συζήτηση θα γίνει μετά από το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Ο Ελληνας πρωθυπουργός ελπίζει ότι θα εξασφαλίσει συμφωνία μέχρι το τελευταίο Εurogroup της χρονιάς, στις 5 Δεκεμβρίου. «Αν και λίγοι πιστεύουν ότι αυτό είναι δυνατό, ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης από τον Ομπάμα μπορεί να διευκολύνει τις συζητήσεις τις επόμενες εβδομάδες», γράφει ο Guardian.
Ομως, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, όπως πάντα στην φαινομενικά ατελείωτη κρίση χρέους στην Ευρώπη, η Γερμανία κάνει κουμάντο. «Ο σκληροπυρηνικός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανειλημμένα έχει αποκλείσει την ελάφρυνση χρέους πριν από τις εκλογές της επόμενης χρονιάς στη Γερμανία».
Η Ελλάδα, όμως έχει έναν απρόσμενο σύμμαχο στο πρόσωπο του ΔΝΤ, που έχει αρνηθεί να εμπλακεί στο τρίτο πρόγραμμα μέχρι να απαντηθεί το ζήτημα του χρέους, αναφέρει το δημοσίευμα. «Η ελάφρυνση χρέους για τον Τσίπρα θα είναι μία τεράστια νίκη στην ελληνική πολιτική εξίσωση», σχολίασε ο Αλεκ Μάλι, οικονομολόγος και πρώην Αμερικανός διπλωμάτης στην Αθήνα, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ μπορούν να βοηθήσουν στην πίεση των Ευρωπαίων ηγετών. «Ξεκάθαρα, αυτό προσπαθεί να κάνει ο Ομπάμα», συμπλήρωσε.
Reuters: Η Ελλάδα ελπίζει στην επίσκεψη Ομπάμα
Η Ελλάδα ελπίζει ότι η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα θα αυξήσει την πίεση προς τους δανειστές, για τη χορήγηση ελάφρυνση χρέους, αναφέρει και το Reuters.
Οι ΗΠΑ και το ΔΝΤ έχουν ζητήσει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αλλά αντιμετωπίζουν την αντίσταση της ΕΕ, ιδιαίτερα της Γερμανίας, της οποίας οι τράπεζες θα ήταν πιο εκτεθειμένες σε μία τέτοια κίνηση.
«Ο Ομπάμα θα συζητήσει το ζήτημα του χρέους, αλλά και την προσφυγική κρίση με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά η επίσκεψή του προκαλεί διαμαρτυρίες αριστερών ομάδων και εργατικών συνδικάτων που διαχρονικά βλέπουν τις ΗΠΑ ως ιμπεριαλιστική δύναμη», αναφέρει το δημοσίευμα.
«Η κυβέρνηση του Τσίπρα, που είναι πίσω στις δημοσκοπήσεις, ελπίζει ότι η ελάφρυνση χρέους θα βοηθήσει να πειστούν οι θυμωμένοι ψηφοφόροι ότι οι θυσίες τους αποδίδουν», γράφει ακόμη το Reuters.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: