Σοβαρός προβληματισμός

Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν τον κόσμο κυβερνούν κάποιοι έξυπνοι που μας δουλεύουν ή κάποιοι ηλίθιοι που μιλάνε σοβαρά.

Mark Twain, 1835-1910, Αμερικανός συγγραφέας

Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2016

«H εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ απέτρεψε το Γ” ΠΠ», υποστήριξε κορυφαίος αξιωματούχος του Κρεμλίνου.

kremlin

ΑΡΓΗΣΕ ΑΛΛΑ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΧΘΗΚΕ Ο ΠΟΥΤΙΝ! Τι είπε για τον Τραμπ

Ήταν κοινό μυστικό αλλά περίμεναν την εκλογή Τραμπ για να παραδεχθούν την αλήθεια. 
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών παραδέχθηκε ότι είχε επαφές με την καμπάνια του επόμενου προέδρου των ΗΠΑ πριν από την εκλογή του. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ είπε στους δημοσιογράφους ότι το υπουργείο είχε επαφές με τον Τραμπ τις οποίες και θα διατηρήσει. Όταν ρωτήθηκε αν η Ρωσία θα επιδιώξει ενίσχυση των σχέσεων είπε ότι θα εξαρτηθεί. Ο πολιτικός του προϊστάμενος, Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε την ελπίδα του για καλύτερες σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.

Είναι γεγονός ότι η εκλογή Τραμπ προκάλεσε ανακούφιση στη Μόσχα καθώς είναι γνωστό ότι οι σχέσεις του Πούτιν με τον Μπάρακ  Ομπάμα δεν ήταν οι καλύτερες και ο Ρώσος πρόεδρος έτρεμε στην ιδέα ότι θα εκλεγόταν η Χίλαρι.
«H εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ απέτρεψε το Γ” ΠΠ», υποστήριξε κορυφαίος αξιωματούχος του Κρεμλίνου.
Βουλευτές ξέσπασαν σε χειροκροτήματα όταν ανακοινώθηκε στη ρωσική βουλή η νίκη-έκπληξη του Ρεπουμπλικανού. Λίγα λεπτά αργότερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν έστελνε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον άρτι εισελθόντα στην πολιτική κονίστρα Τραμπ, ο οποίος ξεχείλιζε από ενθουσιασμό για τον πρώην πράκτορα της KGB στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.
«Οι Αμερικάνοι είχαν δύο επιλογές: Ή τρίτο παγκόσμιο πόλεμο ή πολυμερής ειρήνη. Η Κλίντον είναι ένα σύμβολο του πολέμου και ο Τραμπ έχει την ευκαιρία να αλλάξει αυτή την πορεία», φέρεται να είπε σε δημοσιογράφους σύμφωνα με τη Daily Mail.
Ο συνεργάτης του Πούτιν Βιγιατσέσλαφ Βολοντίν, είπε ότι το τέλος της εποχής Ομπάμα θα σηματοδοτήσει το τέλος των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν μεταξύ Κρεμλίνου και Ουάσινγκτον.
Ωστόσο το γεγονός ότι οι προθέσεις του Τραμπ δεν είναι γνωστές ανησυχούν τη Μόσχα. Για παράδειγμα έχει προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να διατάξει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του να καταρρίψουν ρωσικά μαχητικά που «παρενοχλούν» αμερικανικά πολεμικά σκάφη – καθώς και οι υφέρπουσες αμφιβολίες για το κατά πόσον θα μπορέσει να αντιστρέψει μια περιχαρακωμένη αντιρωσική πολιτική στην Ουάσιγκτον μετριάζουν τη χαρά στη Μόσχα.
Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Τραμπ αμφισβήτησε πολλές φορές τις δυτικές συμμαχίες και τη χρησιμότητα του ΝΑΤΟ, γέρνοντας προς τις θέσεις του Κρεμλίνου σε θέματα όπως ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία και η προσάρτηση της Κριμαίας απ” τη Ρωσία προ διετίας.
Ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να χαλαρώσουν οι κυρώσεις που επεβλήθησαν στη Ρωσία για το Ουκρανικό.
«Νέες ευκαιρίες παρουσιάζονται για τη Ρωσία», δήλωσε στο Bloomberg ο Αλεξέι Μούκιν, επικεφαλής του Center for Political Information στη Μόσχα. «Αποδυναμώνεται η στάση (της Δύσης) στο θέμα των κυρώσεων και ίσως γίνεται εφικτή μια κοινή μάχη κατά του »Ισλαμικού Κράτους».»
Ο Τραμπ ίσως διαπιστώσει ότι είναι δυσκολότερη απ” ό,τι φανταζόταν μια συμφωνία με τον Πούτιν. Αυτό τουλάχιστον λέει ο Φιοντόρ Λουκιάνοφ, επικεφαλής ομάδας συμβούλων του Κρεμλίνου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής: «Νομίζει ότι επειδή είναι επιχειρηματίας μπορεί να κλείνει καλύτερες συμφωνίες. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει όταν διαπιστώσει ότι δεν μπορεί να το κάνει αυτό. Η απογοήτευση μπορεί να πυροδοτήσει οργή και τα πράγματα να κινηθούν προς την αντίθετη κατεύθυνση», λέει.
Προς το παρόν, ωστόσο, το αποτέλεσμα -καλύτερο του αναμενομένου στο Κρεμλίνο – φέρνει έναν αέρα αισιοδοξίας στη Μόσχα.
«Μόνον θετικά, βλέπω, ούτε ένα αρνητικό», είπε ο γνωστός και μη εξαιρετέος Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι, ηγέτης ενός εθνικιστικού κόμματος που υποστηρίζει το Κρεμλίνο- όταν ρωτήθηκε απ” την κρατική τηλεόραση για το πώς βλέπει το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ σε σχέση με τη Ρωσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: