Σοβαρός προβληματισμός

Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν τον κόσμο κυβερνούν κάποιοι έξυπνοι που μας δουλεύουν ή κάποιοι ηλίθιοι που μιλάνε σοβαρά.

Mark Twain, 1835-1910, Αμερικανός συγγραφέας

Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2016

Παρά τα προγνωστικά παγκόσμια, ο «αλάνθαστος προφήτης» Άλαν Τζ. Λίχτμαν είχε προβλέψει την νίκη Τράμπ

Ο άνθρωπος που προβλέπει σωστά εδώ και 30 χρόνια τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών «βλέπει» νίκη Τραμπ

 TRUMP
 Δημοσιεύθηκε:
Με τις αμερικανικές εκλογές να βρίσκονται μια ανάσα μακριά, το ενδιαφέρον όλο του πλανήτη στρέφεται στην Ουάσινγκτον. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν τέσσερις με εννιά μονάδες προβάδισμα στην Χίλαρι Κλίντον, όμως δεν είναι λίγοι εκείνοι που αμφισβητούν αυτές τις προβλέψεις. Εξάλλου η πλειοψηφία των αμερικανικών μίντια έχει ταχθεί στο πλευρό της Δημοκρατικής υποψήφιας. Το ενδεχόμενο ο Ντόναλντ Τραμπ να βγει νικητής αποκτά μεγαλύτερη βάση αν αναλογιστεί κανείς ότι πριν από ένα μήνα ο «αλάνθαστος προφήτης» Άλαν Τζ. Λίχτμαν πόνταρε στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.


Ο Λίχτμαν είναι καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αμέρικαν της Ουάσινγκτον και είναι γνωστός για την δυνατότητά του να προβλέπει ποιος υποψήφιος θα νικήσει σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Ο ίδιος δεν έχει πέσει ποτέ έξω τα τελευταία... τριάντα χρόνια, κάτι που κάνει τους «εχθρούς» του Τραμπ να αναζητούν εισιτήρια για τον Καναδά. Ωστόσο, να υπενθυμίσουμε ότι μέσα σε αυτό τον μήνα βγήκε στην δημοσιότητα το ηχητικό με το σεξιστικό παραλήρημα του μεγιστάνα, το οποίο ακολούθησαν σειρά καταγγελιών από γυναίκες που τον κατηγορούν για σεξουαλική παρενόχληση ή ακόμα και βιασμό. 

Σύμφωνα όμως με την Washington Post, ο Λίχτμαν συνεχίζει να επιμένει σε μια νίκη του Τραμπ, όσα σκάνδαλα και εάν βγουν στην δημοσιότητα, όπως εξηγεί και στο βιβλίο του «Προβλέποντας τον επόμενο πρόεδρο: Τα κλειδιά για τον Λευκό Οίκο 2016». Σε αυτό ο ίδιος εξηγεί ότι ο ίδιος παραθέτει 13 ζεύγη δεδομένων για κάθε κόμμα στις οποίες καλείται να απαντήσει εάν ισχύουν ή όχι. Εάν σε έξι από αυτές δεν ισχύουν, τότε το συγκεκριμένο κόμμα χάνει την προεδρία. Τα δεδομένα είναι πάντα δομημένα έτσι ώστε να ευνοούν το κόμμα που βρίσκεται ήδη στην εξουσία. Πρόκειται για ένα σύστημα προγνωστικών που τον έχει βοηθήσει να προβλέψει σωστά τα αποτελέσματα όλων των εκλογών από το 1984. Ο ίδιος τονίζει ωστόσο ότι φέτος μπορεί να κάνει λάθος.

«Δεν είμαι μέντιουμ. Δεν διαβάζω την κρυστάλλινη σφαίρα. Τα “κλειδιά” βασίζονται σε ιστορικά στοιχεία», είπε.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: