Σοβαρός προβληματισμός

Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν τον κόσμο κυβερνούν κάποιοι έξυπνοι που μας δουλεύουν ή κάποιοι ηλίθιοι που μιλάνε σοβαρά.

Mark Twain, 1835-1910, Αμερικανός συγγραφέας

Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2016

Oxfam: Αυτοί είναι οι 15 φορολογικοί παράδεισοι -Βοηθούν πολυεθνικές να «κλέβουν» δισ. κάθε χρόνο

Φωτογραφία: AP/ Rob Carr
  Οι  Βερμούδες είναι ο μεγαλύτερος φορολογικός παράδεισος, σύμφωνα με τη νέα λίστα που εξέδωσε η Oxfam.
Στη λίστα, στην οποία η Κύπρος κατέχει τη δέκατη θέση, περιλαμβάνονται 15 χώρες οι οποίες προσφέρουν άδικα και μη παραγωγικά φορολογικά κίνητρα, σύμφωνα με την Oxfam, και μηδενικούς ή εξαιρετικά χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, ενώ δεν συνεργάζονται με τις διεθνείς αρχές για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Πίσω από τις Βερμούδες, στη δεύτερη θέση της λίστας είναι τα Νησιά Κέιμαν και στην τρίτη θέση η Ολλανδία. Η κυβέρνηση των Βερμούδων αντέδρασε στην ανακοίνωση της Oxfam, υποστηρίζοντας ότι η έκθεση της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης περιλαμβάνει σημαντικά λάθη.

Πολλές από τις χώρες της λίστας έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα, σημειώνει η Oxfam, φέρνοντας ως παράδειγμα την Ιρλανδία και τη συμφωνία της με την Apple, για φορολογικό συντελεστή 0,005% που αποκαλύφθηκε φέτος.

«Οι φορολογικοί παράδεισοι βοηθούν τις μεγάλες επιχειρήσεις να κλέβουν από τις χώρες δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο. Στηρίζουν ένα επικίνδυνα άνισο οικονομικό σύστημα, που αφήνει ελάχιστες ευκαιρίες για καλύτερη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους», σχολίασε η σύμβουλος φορολογικής πολιτικής της Oxfam, Εσμέ Μπερκούτ.

Σύμφωνα με την ΜΚΟ, η φοροαποφυγή των πολυεθνικών κοστίζει στις φτωχές χώρες τουλάχιστον 100 δισ. δολάρια κάθε χρόνο. Χρήματα αρκετά για να εξασφαλιστεί η εκπαίδευση 124 εκατ. παιδιών που δεν πηγαίνουν στο σχολείο, αλλά και να χρηματοδοτηθούν παρεμβάσεις στην υγειονομική περίθαλψη που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τον θάνατο τουλάχιστον 6 εκατ. παιδιών κάθε χρόνο.
Η λίστα με τους 15 «χειρότερους φορολογικούς παραδείσους», όπως τους χαρακτήρισε η Oxfam:
1. Βερμούδες
2. Νησιά Κέιμαν
3. Ολλανδία
4. Ελβετία
5. Σιγκαπούρη
6. Ιρλανδία
7. Λουξεμβούργο
8. Κουρασάο
9. Χονγκ Κονγκ
10. Κύπρος
11. Μπαχάμες
12. Τζέρσεϊ
13. Μπαρμπάντος
14. Μαυρίκιος
15. Βρετανικές Παρθένες Νήσοι

Δεν υπάρχουν σχόλια: