Σοβαρός προβληματισμός

Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν τον κόσμο κυβερνούν κάποιοι έξυπνοι που μας δουλεύουν ή κάποιοι ηλίθιοι που μιλάνε σοβαρά.

Mark Twain, 1835-1910, Αμερικανός συγγραφέας

Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2017

Guardian: Νικητής ο Β. Πούτιν μετά τις αποκαλύψεις για βίντεο οργίων του Τραμπ

Ακόμη κι αν δεν ενέχεται η Μόσχα στην υπόθεση, η Ουάσιγκτον εμφανίζεται αποδυναμωμένη κι ο νέος ηγέτης της βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο πριν καλά-καλά αναλάβει τα ηνία της χώρας, γράφει σε μια εμβριθή ανάλυση ο Guardian.

«Η Ρωσία επιμένει ότι δεν έχει σχέση με αυτό που περιέγραψε ως σκάνδαλο “pulp fiction” γύρω απ’ τον Ντόναλντ Τραμπ. Αλλά για τον Βλαντιμίρ Πούτιν η υπόθεση του φακέλου, μετά τις καταγγελίες ότι απειλήθηκε η ακεραιότητα των προεδρικών εκλογών, είχε ως αποτέλεσμα -σκοπίμως σχεδιασμένο ή όχι- ότι προώθησε τον μακροχρόνιο στόχο της Μόσχας να αποδυναμώσει τις ΗΠΑ, να παραλύσει την πολιτική διαδικασία λήψης αποφάσεων στην Ουάσιγκτον και να πάρει εκδίκηση για την ταπείνωση της Ρωσίας στη λήξη του Ψυχρού Πολέμου.
Και μπορεί ο Πούτιν να είναι εντελώς αθώος, όπως ισχυρίζονται οι εκπρόσωποί του, ή το αντίθετο. Υπό μία έννοια δεν έχει καμία σημασία, γιατί η ζημιά έχει ήδη γίνει και το Κρεμλίνο δεν είναι στους χαμένους. Η άνευ προηγουμένου σύγχυση και ταραχή στις ΗΠΑ είναι κάτι που μόνον στα όνειρά τους θα έβλεπαν παλιοί πράκτορες της KGB, όπως ο Πούτιν.»

Η βρετανική εφημερίδα λέει ότι η εκδίκηση είναι πιάτο που σερβίρεται κρύο κι ότι ο Πούτιν περίμενε υπομονετικά 25 ολόκληρα χρόνια για να πάρει την εκδίκησή του για την «μεγαλύτερη γεωπολιτική καταστροφή του 20ου αιώνα», όπως ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει την κατάρρευση της ΕΣΣΔ.
«Όποιος κι αν ευθύνεται, ήδη έχει πέσει ο σπόρος της αμφιβολίας για την ανεξαρτησία,την αξιοπιστία και την πολιτική νομιμότητα του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ. Αμερικανοί σχολιαστές φθάνουν στο σημείο να υπαινίσσονται ότι ο Τραμπ ίσως είναι “άσσος στο μανίκι” των Ρώσων…»
«Κάποια απ’ τη λάσπη που πέταξαν στον Τραμπ θα κολλήσει» γράφει ο Guardian επισημαίνοντας ότι:
  • πολλοί Αμερικανοί -έχοντας κατά νου και το γεγονός ότι η Χίλαρυ πήρε τη λαϊκή ψήφο με 3 εκατομμύρια διαφορά-, υποπτεύονται πως ο Τραμπ δεν κέρδισε δίκαια τις εκλογές
  • η κυβέρνηση Ομπάμα πιστεύει ότι πράκτορες που έδρασαν για λογαριασμό της Μόσχας ενήργησαν ώστε να επηρεάσουν το αποτέλεσμα υπέρ του Τραμπ
  • όλες οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες συμφωνούν με την άποψη αυτή, γεγονός που έχει προκαλέσει ρήγμα στις σχέσεις τους με τον εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας
  • είναι αδύνατο να επαληθευθεί αν έχουν βάση οι ισχυρισμοί περί ροζ βίντεο του Τραμπ με ιερόδουλες στη Ρωσία ή αν είναι κατασκεύασμα πρακτόρων της FSB (διαδόχου της KGB) από τη στιγμή που ο βρετανός συντάκτης του φακέλου και πρώην πράκτορας της MI6, Κρίστοφερ Στηλ, δεν κατονομάζει τις πηγές του.
Ποιο είναι το συμπέρασμα;
«…Οι επιπτώσεις αυτού του συνεχιζόμενου σάλου είναι ατελείωτες. Δεν θα υπάρξει περίοδος χάριτος [για τον Τραμπ]. Η φρενίτιδα που επικρατεί τώρα στο Κογκρέσο και τα ΜΜΕ μάλλον θα κλιμακωθεί παρά θα υποχωρήσει όταν αναλάβει τα νέα του καθήκοντα ο Τραμπ. Ήδη γίνεται λόγος για παραπομπή του και μια κυβερνητική κρίση τύπου Γουότεργκεϊτ. Ο Τραμπ έχει ήδη υποστεί μεγάλη ζημιά, αν και η εμφάνισή του στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου δείχνει ότι δεν το συνειδητοποιεί…. Οι προσπάθειές του να εφαρμόσει την πολιτική του ατζέντα εντός ή εκτός συνόρων πιθανότητα θα υπονομεύονται από μια χρόνια πολιτική αδυναμία -ειδικά σε ό,τι άπτεται της Ρωσίας.
Αν ο Τραμπ επιχειρήσει έναν επαναπροσδιορισμό των σχέσεων με τη Ρωσία θα κινδυνεύσει να τον θεωρήσουν ανδρείκελο της Μόσχας. Αν επιχειρήσει να εκβιάσει κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, όπως υποσχέθηκε στην προεκλογική του εκστρατεία, θα αμφισβητηθούν τα κίνητρά του. Αν απ’ την άλλη τηρήσει σκληρή γραμμή έναντι της Ρωσίας π.χ. για το ουκρανικό, μπορεί οι σύμμαχοι των ΗΠΑ να το εκλάβουν ως μια επικίνδυνη αντίδραση στα σκάνδαλα, παρά ως υπεύθυνη αλλαγή πολιτικής…»


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: