Σοβαρός προβληματισμός

Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν τον κόσμο κυβερνούν κάποιοι έξυπνοι που μας δουλεύουν ή κάποιοι ηλίθιοι που μιλάνε σοβαρά.

Mark Twain, 1835-1910, Αμερικανός συγγραφέας

Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2017

«Χαστούκι» στον Ερντογάν!-Εκθεση-κόλαφος από το Συμβούλιο της Ευρώπης για την Αγκυρα. Δεν υπάρχουν κράτος δικαίου ελευθερίες

Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη
Aκόμη μία έκθεση-κόλαφος για την Τουρκία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από το Συμβούλιο της Ευρώπης, αποκαλύπτοντας το αληθινό πρόσωπο του καθεστώτος Ερντογάν.

«Ούτε η απόπειρα πραξικοπήματος ούτε οι τρομοκρατικές απειλές σε βάρος της Τουρκίας μπορούν να δικαιολογήσουν μέτρα που πλήττουν σοβαρά την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και το κράτος δικαίου» κατήγγειλε ο επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νιλς Μούιζνιεκς, αναφερόμενος στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η οποία υπογράμμιζε πως η γειτονική χώρα ήδη βαδίζει σε σε μια πολύ επικίνδυνη οδό, καθώς υιοθετεί αδικαιολόγητα μέτρα για να περιορίσει την ελευθερία της έκφρασης.


Οπως είναι ήδη γνωστό, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη χώρα το περασμένο καλοκαίρι η εγκαθίδρυση καθεστώτος έκτακτης ανάγκης έχει δώσει απεριόριστες εξουσίες στην τουρκική κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να μπορεί να εφαρμόζει ακραία μέτρα σε βάρος των αντιφρονούντων και να βάζει λουκέτο στα μέσα ενημέρωσης που... δεν χαϊδεύουν τα αυτιά της Αγκυρας, όπως συνέβη ήδη με 150 οργανισμούς ΜΜΕ.

Και το πλαίσιο προβλέπεται να γίνει ακόμη πιο ασφυκτικό μετά τη 16η Απριλίου, μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την περιβόητη συνταγματική αναθεώρηση που προωθεί η κυβέρνηση - και η οποία, αν περάσει, θα δώσει στον Ερντογάν υπερεξουσίες.

Αίτημα
Ο Ευρωπαίος επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, λοιπόν, ζήτησε χθες από τις τουρκικές Αρχές να «άρουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και να «σταματήσουν τις πολυάριθμες, απαράδεκτες προσβολές της ελευθερίας της έκφρασης, ιδιαίτερα της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και της ακαδημαϊκής ελευθερίας».
Παράλληλα, συνέστησε να «μεταρρυθμιστούν σε βάθος ο ποινικός κώδικας και η αντιτρομοκρατική νομοθεσία της Τουρκίας, ώστε τα κείμενα και οι πρακτικές να είναι συμβατά με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».
Στο ΣτE αν η Τουρκία είναι ασφαλής!
Κρίσιμη απόφαση για το θέμα των ροών προσφύγων και μεταναστών που στοιβάζονται στα ελληνικά νησιά -και στα τουρκικά παράλια- θα εκδώσει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία καλείται να αποφανθεί επί της ουσίας αν η γείτων είναι ασφαλής χώρα για επαναπροώθηση.

Το θέμα είναι κομβικής σημασίας -παρά το γεγονός ότι η ελληνική διπλωματία την αναγνωρίζει ως ασφαλή χώρα και το ίδιο ισχυρίστηκε ενώπιον του δικαστηρίου και το Ελληνικό Δημόσιο-, καθώς διαφορετική απόφαση από την Ολομέλεια θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου. Ηδη, πάντως, η 7μελής σύνθεση του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ έκρινε ότι η Τουρκία θεωρείται ασφαλής χώρα, καθώς έχει κυρώσει τη Σύμβαση της Γενεύης και μπορεί να γίνει επαναπροώθηση προσφύγων.

Λόγω σπουδαιότητας, όμως, παρέπεμψε το θέμα προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του ΣτΕ. Οι αποφάσεις αφορούν προσφυγές -που τελικά απορρίφθηκαν- του Ελληνικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες και δύο Σύρους, με τις οποίες ζητούσαν να αναγνωριστούν ως πρόσφυγες, να μην επιστρέψουν στη γείτονα χώρα και να ακυρωθούν οι σχετικές αποφάσεις της Επιτροπής Ασύλου.

Το δικαστήριο απέρριψε τα αιτήματα, καθώς «η Τουρκία από την οποία εισήλθαν στην χώρα μας είναι ασφαλής χώρα, καθώς έχει κυρώσει τη Σύμβαση της Γενεύης με γεωγραφική επιφύλαξη, δηλαδή την εφαρμόζει μόνο για πρόσωπα προερχόμενα από την Ευρώπη». Ακόμα, επισημαίνει ότι η Τουρκία δεσμεύτηκε για θέματα επανεισδοχής από 18/3/2016 σε κοινή δήλωσή της με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Π. Στάθης

Δεν υπάρχουν σχόλια: