Σοβαρός προβληματισμός

Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν τον κόσμο κυβερνούν κάποιοι έξυπνοι που μας δουλεύουν ή κάποιοι ηλίθιοι που μιλάνε σοβαρά.

Mark Twain, 1835-1910, Αμερικανός συγγραφέας

Κυριακή, 26 Μαρτίου 2017

Η Αφρική απειλεί την Ευρώπη «με τα εκατομμύρια των μεταναστών»

© AP Photo / Emilio Morenatti Οι μετανάστες που έφτασαν από την Λιβύη σε λιμάνι της Σικελίας στην Ιταλία το 2017
 Μετά τη ροή των μεταναστών από τη Μέση Ανατολή στην γηραιά Ήπειρο,  μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια, η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει μια μαζική μετανάστευση από την Αφρική.

Σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών Marco Minniti, ο αριθμός των προσφύγων που έφτασαν  στη χώρα μέσα σε  δυόμισι μήνες του 2017, είναι  40% περισσότεροι από πέρυσι. Το αποτέλεσμα, προκαλεί  σύγχυση στους Ευρωπαίους, διότι πέρυσι ήταν ένα ρεκόρ: 180.000 αφίξεις. Ο  Paolo Serra, βοηθός του επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη, Martin Kobler, φοβάται ότι η  ακτή της Λιβύης  που είναι πιο κοντά στην  Ιταλία στο εγγύς μέλλον μπορεί να στέλνει  ένα εκατομμύριο μετανάστες.

Το Αφρικανικό  πάθος για τις γεννήσεις
Ο Γάλλος οικονομολόγος και πολιτικός Zhak Attali, ο  οποίος  βοήθησε να  ξεκινήσει  την πολιτική του καριέρα ο  Εμμανουήλ Macron , έχει την πεποίθηση ότι τις επόμενες δεκαετίες, η Γηραιά Ήπειρος  αναμένει πολλούς Aφρικανούς  μετανάστες.
Η μετεγκατάσταση των κατοίκων της Μαύρης ηπείρου ενθαρρύνει όχι μόνο την εσωτερική αστάθεια, αλλά και ένα ρεκόρ  στον πλανήτη του ποσοστού  γεννήσεων πολύ πάνω από αυτό της Μέσης Ανατολής
Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Figaro, ο αριθμός αυτών που θα μιλούν την Γαλλική  γλώσσα  το 2060 θα μπορούσε να φθάσει τα  700 εκατομμύρια, και στο μέλλον –  ένα δισεκατομμύριο. Σημαντική ενημέρωση: Το 85% από αυτούς ζουν στην Υποσαχάρια Αφρική.
Όσο για το δεύτερο μισό του ΧΧ αιώνα,  η ήπειρος που είναι σε οικονομικά μειονεκτική θέση  συγκλονίστηκε από ένοπλες συγκρούσεις. Μόνο τα τελευταία έξι χρόνια ήταν η αρχή των 15 συγκρούσεων  από αυτές Δεν είναι πολύ ευαίσθητη  σε ανθρώπινα θύματα, η αφρικανική ελίτ και  είναι πρόθυμη  να απαλλαγεί  από τους πολίτες της , με διάφορα μέσαΟι κυβερνήσεις πολλών  χωρών υποστηρίζουν τα  δίκτυα των παράνομων μεταφορέων – με άλλα λόγια, συγκεντρώνουν  τα χρήματα από τους πολίτες για την υπηρεσία στην  παράνομη «παράδοση» τους στην Ευρώπη. Το αποτέλεσμα της  μαζικής  φυγής των Αφρικανών από τα νότια και το κέντρο προς τον  βορρά είναι εντυπωσιακή. Στην Αίγυπτο και μόνο, υπάρχουν πέντε εκατομμύρια μετανάστες, και αρκετά εκατομμύρια -με σαφή στατιστικά στοιχεία  – στη Λιβύη. Ο πρωθυπουργός του κράτους Faiz Sarraj τον  Μάρτιο του 2017 σε επίσημη επίσκεψη στη Ρώμη,  μίλησε ξεκάθαρα: για  να περιορίσει  τους μετανάστες  η Τρίπολη απαιτεί τουλάχιστον 800 εκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ, και 200 από αυτούς – στο εγγύς μέλλον.
Η Αφρική απειλεί την Ευρώπη «με τα εκατομμύρια των μεταναστών» - Εικόνα1 © REUTERS/ Remo Casilli Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Minniti καλωσόρισε τον πρωθυπουργό της Λιβύης Faiza Saraj  στη Ρώμη. 20 Μάρ 2017
Να απομακρύνουμε  τους μετανάστες!
Λόγω των γεωγραφικών συνθηκών το  κράτους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που  αναλαμβάνει το βάρος της αφρικανικής μετανάστευσης σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τα άλλα , είναι αυτό της  Ιταλίας
Στην τοπική πολιτική κουλτούρα, ο  φόβος της ανεξέλεγκτης ροής των προσφύγων κατάφερε να πάρει μια μόνιμη θέση.
Αρκεί να αναφέρω μία από τις μεγαλύτερες εφημερίδες την  Corriere della sera αυτό το μήνα: «Οι  Καθολικοί πρέπει να ανάψουν ένα κερί στην εικόνα της Παναγίας  και οι  Κινέζοι με τους τους Ινδούς   να κάνουν τις αυξημένες επενδύσεις τους στην Αφρική για  να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας εκεί.
Εν τω μεταξύ, έχουμε ένα πρόβλημα εδώ και τώρα, και τι να κάνουμε;»
Θα  βοηθήσουν οι  χώρες της Άπω Ανατολής ελπίζει η  Ρώμη, γιατί  πιστεύει  ότι η αλληλεγγύη εντός της ΕΕ απέχει πολύ από  το επιθυμητό.
Σύμφωνα με τους εσωτερικούς κανόνες της ΕΕ, οι Αφρικανοί μετανάστες θα πρέπει να κατανεμηθούν  μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ, αλλά στην πραγματικότητα με την  ποσόστωση οι Ιταλοί για το έτος 2016 έπρεπε να πάρουν   μόνο 2654 πρόσφυγες.
Οι υπόλοιποι είτε έμειναν  στα Απέννινα, ή έφυγαν  παράνομα από την χώρα και διασκορπίστηκαν σε όλη την Ευρώπη.
Στις πλούσιες χώρες του γερμανόφωνου  κόσμου  έχουν  ισχυρές υποψίες ότι η Ρώμη δεν είναι αντίθετη  να «ξεφορτωθεί» τους Αφρικανούς , αποστέλλοντας τους  βορειότερα. Την άνοιξη του 2016 οι αυστριακές αρχές έκλεισαν το περάσματα των Άλπεων, που αποδεικνύουν σαφώς την έλλειψη εμπιστοσύνης στην Ιταλία. Η Εισαγωγή των εσωτερικών συνόρων της ΕΕ οδήγησε σε ένα διπλωματικό  σκάνδαλο , και στα μέσα του έτους  η  Βιέννη ακύρωσε τους συνοριακούς ελέγχους.
Ωστόσο, οι σοσιαλδημοκράτες  που κυβερνούν  αντιτίθενται στη απότομη  μετανάστευση στην Αυστρία, διότι η κατάσταση σύγκρουσης μπορεί να επαναληφθεί.
Η Ρωσική επιρροή στους Αφρικανούς  μετανάστες
Στις αρχές του 2017, η ιταλική μπλογκόσφαιρα μετέδωσε μια  συγκλονιστική είδηση: Η Ιταλία ζητά βοήθεια από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ένας λόγος γι ‘αυτό το συμπέρασμα  παρέχεται από  μια δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Mario Giro «Είχαμε πάντα καλές σχέσεις με τη Ρωσία, και  πλέον εξαιρετικά χρειαζόμαστε  μια ειρηνική Λιβύη Είμαστε ευτυχείς που η Ρωσία θα  μας βοηθήσει στην  επίτευξη αυτού του στόχου.»
Τα λόγια του Giro έδειξαν ότι η Ιταλία καταβάλλει προσπάθειες για να κατευνάσει τη Λιβύη, μέσω της  οποίας περνά ένα μεγάλο μέρος των μεταναστών.
Ένα Περίεργο γεγονός: οι Ευρωπαϊκές χώρες στην επίλυση των προβλημάτων  της Βόρειας Αφρικής  για την  κατάσταση  που δημιουργείται στην  Ιταλία επίσημα δεν ζήτησαν   βοήθεια.
Τους τελευταίους μήνες, η θέση της Ρωσίας στη Λιβύη έχει  πραγματικά ενισχυθεί , δεδομένου ότι η Μόσχα κατάφερε να δημιουργήσει στενούς δεσμούς με τον Στρατηγό που σπούδασε στη Σοβιετική Ένωση  Khalifa Haftar, που ελέγχει ένα τμήμα της ακτής αυτής.Ο Γάλλος γεωπολιτικός  αναλυτής Jean-Sylvestre Mongrene υπογραμμίζει το γεγονός ότι ο Haftar μιλά  ρωσικά. Οι ερευνητές υποψιάζονται την πρόθεση της Μόσχας  να χρησιμοποιήσει την  Λιβύη,  για να  τονώσει  την  ροή των παράνομων μεταναστών προς την Ευρώπη – και ως εκ τούτου θα αποσταθεροποιήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Διευθυντής, του  Ινστιτούτο για τη διεθνή έρευνα, ο Αλέξανδρος Ορλώφ σε συνέντευξή του στο RIA Novosti κάλεσε την Αφρικανική μετανάστευση προς τις χώρες της ΕΕ «παραδοσιακή» και πιο φυσική  από τη ροή της μετανάστευσης από χώρες όπως η Συρία και το Ιράκ που προκαλούνται από τις ενέργειες των δυτικών χωρών στην περιοχή.
Σύμφωνα με τον επιστήμονα, για να αποτρέψουν  τους πρόσφυγες μπορεί να βοηθήσουν  μόνο με την  προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης στις χώρες τους.
Στη Δύση, πριν από λίγο καιρό κυριαρχούσε η  ευφορία υπέρ των μεταναστών και υπήρχαν  αφίσες«  Μετανάστες σας καλωσορίζουμε»( Καλώς ήρθατε  πρόσφυγες ) θα μπορούσε να τις δει κανείς  παντού. Αλλά η κατάσταση αλλάζει, καθώς γίνεται σαφές ότι η ανεξέλεγκτη μετανάστευση υπονομεύει  τις δυτικές κοινωνίες και τις  πολώνει με  αποτέλεσμα να ενισχύεται η  άκρα δεξιά , γεγονός που καθιστά δύσκολη την προβλεψιμότητα της. Είναι δύσκολο να προβλεφθεί το μέλλον  αλλά νομίζω ότι οι δυτικές χώρες θα προβούν  σε επαναξιολόγηση σε σχέση με τη μετανάστευση- πιστεύει ο εμπειρογνώμονας .
«Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία για το 2016, η ροή των προσφύγων από την Αφρική προς την Ευρώπη έχει ξεπεράσει αυτή της  Συρίας, του Ιράκ και του Αφγανιστάν »– είπε στο  RIA Novosti ο Ρώσος  αναπληρωτής  καθηγητής του RANEPA  και υποψήφιος των ιστορικών επιστημών Igor Ignatchenko –  η αύξηση αυτή είναι η αιτία που οφείλεται στο 2008.« Η  Επιτροπή Jacques Attali έδωσε στον Πρόεδρο  Nikolya Σαρκοζί την  έκθεση με τίτλο «300 προτάσεις για την αλλαγή της Γαλλίας», σύμφωνα με την οποία για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας της πέμπτης Δημοκρατίας πρέπει επειγόντως να μειώσουν το κόστος εργασίας. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζονται οι μετανάστες. Το  2008, η  πρόταση Attali δεν πέρασε , αλλά στην περίπτωση του  Macron  με την νίκη του  στις εκλογές στη Γαλλία, αυτές οι ιδέες μπορούν να έρθουν πίσω », – προειδοποιεί ειδικός.


Η Αφρική απειλεί την Ευρώπη «με τα εκατομμύρια των μεταναστών» - Εικόνα2Ο αριθμός των μεταναστών που έφθασε στην Ιταλία

Δεν υπάρχουν σχόλια: