Σοβαρός προβληματισμός

Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν τον κόσμο κυβερνούν κάποιοι έξυπνοι που μας δουλεύουν ή κάποιοι ηλίθιοι που μιλάνε σοβαρά.

Mark Twain, 1835-1910, Αμερικανός συγγραφέας

Τρίτη, 28 Μαρτίου 2017

Guardian: Φόβοι για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο μέχρι το δημοψήφισμα στην Τουρκία στις 16 Απριλίου 2017

Οι σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και κρατών – μελών της ΕΕ έχουν επιδεινωθεί, λίγες μέρες πριν από το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου 2017 για τις συνταγματικές αλλαγές στην Τουρκία


Αυξάνονται οι φόβοι για ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο μετά τις αλλεπάλληλες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά του η εφημερίδα Guardian.Ο Erdogan έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, η οποία στέκεται ιδιαίτερα στις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, πως η χώρα μας είναι έτοιμη να απαντήσει σε κάθε πρόκληση. 
Οι σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και κρατών – μελών της ΕΕ έχουν επιδεινωθεί, λίγες μέρες πριν από το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου 2017 για τις συνταγματικές αλλαγές στην Τουρκία και την επέκταση των εξουσιών του Erdogan,
Η Δύση εκτιμά, πως το εν λόγω δημοψήφισμα θα ενισχύσει το αυταρχικό μοντέλο διακυβέρνησης από τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος έχει αποκαλέσει κράτη –μέλη της ΕΕ, όπως Γερμανία και Ολλανδία «Ναζί». 
Μάλιστα επιμένοντας στους χαρακτηρισμούς αυτούς, τόνισε, πως θα συνεχίσει να τους αποκαλεί με αυτούς τους χαρακτηρισμούς, εάν Ευρωπαίοι ηγέτες τον παρομοιάζουν με δικτάτορα.  
Οι εντάσεις, αυτές σημειώνει ο Guardian, αναζωπυρώνουν τους φόβους για ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.
«Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να απαντήσουν σε κάθε πρόκληση», είπε από την πλευρά του ο Πάνος Καμμένος, καθώς εκφράζονται φόβοι, πως μέχρι το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου το διάστημα αυτό είναι πιθανό ο Τούρκος πρόεδρος να επιχειρήσει την κλιμάκωση της έντασης με την  Ελλάδα, προκειμένου να «καλλιεργήσει» περαιτέρω τον φανατισμό στην τουρκική κοινωνία. 
Οι αερομαχίες στο Αιγαίο  είναι καθημερινές μετά την απόρριψη από τον Άρειο Πάγο του τουρκικού αιτήματος περί έκδοσης οκτώ Τούρκων  αξιωματικών, που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Άγκυρα τον Ιούλιο 2016.   
Διπλωμάτες και στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν, πως είναι πιθανό να συμβεί ένα «ατύχημα» στο Αιγαίο ειδικότερα μετά τις εκκαθαρίσεις του Erdogan στην τουρκική πολεμική αεροπορία ενώ τις ανησυχίες επιτείνει η μετέωρη συμφωνία Τουρκίας – ΕΕ για το προσφυγικό.
«Η ανησυχία για την ελληνική πλευρά δεν είναι τόσο πολύ μια εσκεμμένη ενέργεια, αλλά ένα ατύχημα που στη συνέχεια μπορεί να οδηγήσει την κατάσταση  εκτός ελέγχου,»  είπε  ο καθηγητής Θάνος Ντόκος, διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ στη βρετανική εφημερίδα. 
«Το εθνικιστικό κλίμα, που επικρατεί στην Τουρκία, είναι δύσκολο να εκτονωθεί», σημειώνει ο κ. Ντόκος. 
Ο Τούρκος εθνικιστής ηγέτης της αντιπολίτευσης, Devlet Bahceli προχώρησε ακόμη περισσότερο, υποστηρίζοντας ότι πολλά ελληνικά νησιά είναι υπό κατοχή.
Με τη ρητορική σε τέτοια ύψη, Έλληνες αξιωματούχοι ανησυχούν ότι τυχόν περαιτέρω αποστασιοποίηση της Τουρκίας από την Ευρώπη θα είναι καταστροφική και μία νέα κρίση πολύ πιθανή. 
«Η Ελλάδα έχει εκφράσει την ανησυχία της για τις ΗΠΑ, που διαδραματίζει συνήθως τον ρόλο του πυροσβέστη σε τέτοιες περιπτώσεις, αφού η επιρροή του ΝΑΤΟ είναι ακόμη μικρότερη», σημειώνει ο κ. Ντόκος, θέτοντας το ερώτημα, ποιος μπορεί να διαχειριστεί μία τέτοια κρίση.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: