Σοβαρός προβληματισμός

Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν τον κόσμο κυβερνούν κάποιοι έξυπνοι που μας δουλεύουν ή κάποιοι ηλίθιοι που μιλάνε σοβαρά.

Mark Twain, 1835-1910, Αμερικανός συγγραφέας

Παρασκευή, 7 Απριλίου 2017

Βρετανία, Γαλλία, Αυστραλία, Τουρκία και Ισραήλ στηρίζουν τον Τραμπ για την επίθεση στη Συρία

 
Στον αντίποδα της Ρωσίας που έκανε λόγο για «επίθεση κατά κυρίαρχου κράτους» της Συρίας που βασίσθηκε «σε κατασκευασμένα προσχήματα», μία σειρά από χώρες συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Τουρκίας και του Ισραήλ εμφανίζονται να στηρίζουν την επίθεση των ΗΠΑ στην αεροπορική βάση Αλ Σαϊράτ.

Βρετανία: Υποστηρίζουμε πλήρως την ενέργεια των ΗΠΑ
Η Βρετανία εκφράζει την πλήρη υποστήριξή της προς τις ΗΠΑ για το στρατιωτικό πλήγμα κατά της συριακής αεροπορικής βάσης, δήλωσε βρετανός κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υποστηρίζει πλήρως την ενέργεια των ΗΠΑ η οποία πιστεύουμε ότι αποτελεί την προσήκουσα απάντηση στην επίθεση με χημικά όπλα που εξαπέλυσε το συριακό καθεστώς και έχει ως στόχο την αποτροπή περαιτέρω τέτοιων επιθέσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Φάλον: Δεν ήταν στόχος να ξεκινήσει νέα στρατιωτική επιχείρηση
Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον δήλωσε ότι τα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα εναντίον συριακής στρατιωτικής βάσης είχαν στόχο να αποτρέψουν τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να διεξάγει νέες χημικές επιθέσεις, αλλά όχι για να ξεκινήσει μια νέα στρατιωτική επιχείρηση.
Όταν ρωτήθηκε αν τα πλήγματα αποτελούν την έναρξη μιας νέας στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία, ο Φάλον απάντησε: «Δεν βλέπουμε τα χθεσινά πλήγματα ως τέτοια».
«Τα πλήγματα αυτά ήταν περιορισμένα σε μία αεροπορική βάση του συριακού στρατού, ήταν απολύτως ενδεδειγμένα, είχαν στόχο να αποτρέψουν το καθεστώς να διαπράξει νέες χημικές επιθέσει», επεσήμανε ο Βρετανός υπουργός μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV. «Οπότε δεν τα θεωρούμε ως έναρξη μιας διαφορετικής στρατιωτικής εκστρατείας», πρόσθεσε.
«Δεν μας ζητήθηκε να εμπλακούμε σε αυτά (τα πλήγματα), δεν ήταν θέμα του συνασπισμού που βρίσκεται στη Συρία και το Ιράκ και πολεμά κατά του Ντάες», σημείωσε ο Φάλον χρησιμοποιώντας το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους. «Ήταν μια επιχείρηση των ΗΠΑ, αλλά θέλω να τονίσω ότι τη στηρίζουμε πλήρως», υπογράμμισε.
Γαλλία: Προειδοποίηση προς ένα εγκληματικό καθεστώς
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ζακ Ερό δήλωσε ότι το Παρίσι ενημερώθηκε από την Ουάσινγκτον πριν από την πυραυλική επίθεση κατά της αεροπορικής βάση στη Συρία. Τα αεροπορικά πλήγματα αυτά αποτελούν «προειδοποίηση προς ένα εγκληματικό καθεστώς», είπε.
Το μέλλον της Συρίας δεν είναι με τον Ασαντ και οι Ηνωμένες Πολιτείες αρχίζουν να αποσαφηνίζουν την θέση τους, σχολίασε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών.
Οι Ρώσοι και οι Ιρανοί πρέπει να καταλάβουν ότι η υποστήριξη προς τον Μπασάρ αλ Ασαντ δεν έχει νόημα. Δεν θέλουμε αντιπαράθεση μαζί τους, πρόσθεσε.
Τουρκία: Θετική εξέλιξη -Η διαδικασία πρέπει να επιταχυνθεί
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς δήλωσε ότι τα αμερικανικά πυραυλικά πλήγματα κατά της συριακής αεροπορικής βάσης αποτελούν θετική εξέλιξη.
Η διεθνής κοινότητα οφείλει να κρατήσει αποφασιστική στάση απέναντι Μπασάρ αλ Ασαντ, ο οποίος πρέπει να τιμωρηθεί στη διεθνή σκηνή, δήλωσε ο Νουμάν Κουρτουλμούς εκφράζοντας την ελπίδα ότι η αμερικανική επιχείρηση στη Συρία θα συμβάλει στην επίτευξη ειρήνης. «Η διαδικασία πρέπει να επιταχυνθεί», πρόσθεσε.
Ισραήλ: Στηρίζουμε πλήρως την απόφαση Τραμπ
Το Ισραήλ υποστηρίζει «πλήρως» τα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα που εξαπολύθηκαν σήμερα εναντίον αεροπορικής βάσης στη Συρία, τα οποία χαρακτήρισε «ισχυρό μήνυμα» το οποίο πρέπει να ακούσουν το Ιράν και η Βόρεια Κορέα, ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος είχε ενημερωθεί σχετικά πριν ξεκινήσει η αμερικανική επιχείρηση.
«Το Ισραήλ υποστηρίζει πλήρως την απόφαση του (Αμερικανού) προέδρου (Ντόναλντ) Τραμπ και ελπίζει ότι αυτό το μήνυμα αποφασιστικότητας απέναντι στις απεχθείς ενέργειες του καθεστώτος του (Σύρου προέδρου) Μπασάρ αλ Άσαντ θα ακουστεί όχι μόνο στη Δαμασκό, αλλά επίσης στην Τεχεράνη, την Πιόνγκγιανγκ και αλλού», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Με τα λόγια του και τις πράξεις του ο πρόεδρος Τραμπ έστειλε ένα ηχηρό και ξεκάθαρο μήνυμα: δεν θα ανεχθούμε τη χρήση και τη διάδοση των χημικών όπλων», προσθέτει.
Από την πλευρά του ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επεσήμανε μιλώντας στο AFP ότι ο στρατός «είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων από τις ΗΠΑ για την επίθεση στη Συρία, την οποία στηρίζει πλήρως».
Αυστραλία: Ερωτήματα αν ο Άσαντ θα μπορούσε να παραμείνει ηγέτης της Συρίας
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Μάλκολμ Τέρνμπουλ σε συνέντευξη Τύπου στο Σίδνεϊ του τόνισε ότι «υποστηρίζει σθεναρά» την στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία αποκαλώντας την μία διαβαθμισμένη, υπολογισμένη και στοχευμένη απάντηση στο «συγκλονιστικό έγκλημα πολέμου» του συριακού καθεστώτος.
Είπε ότι η Αυστραλία ήταν σε στενές συζητήσεις με τους συμμάχους της για τα επόμενα βήματα, αλλά τόνισε ότι η αεροπορική επιδρομή έχει στείλει ένα σημαντικό μήνυμα ότι ο κόσμος δεν θα ανεχθεί τη χρήση χημικών όπλων.
«Στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα προς το καθεστώς Άσαντ. Η τιμωρία ήταν ανάλογη και υπήρξε άμεση. Υποστηρίζουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες στην εν λόγω ταχεία δράση», είπε συγκεκριμένα το Αυστραλός Πρωθυπουργός.
Ο Τέρνμπουλ είπε επίσης ότι είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η διεθνής κοινότητα δεν ήταν σε πόλεμο με το καθεστώς Άσαντ, και ότι οι ΗΠΑ είχαν καταστήσει σαφές ότι δεν επιδιώκουν την ανατροπή του. Ωστόσο σημείωσε ότι τα γεγονότα αυτής της εβδομάδας έγειραν «πολύ σοβαρά ερωτηματικά» ως προς το αν ο Άσαντ θα μπορούσε να παραμείνει ηγέτης της Συρίας.
«Αυτή η χημική επίθεση ήταν ένα τρομερό έγκλημα, σοκαριστικό, ακόμα και στο πλαίσιο αυτού του βίαιου πολέμου.
Σύμφωνα με τον Τέρνμπουλ, οι ΗΠΑ δεν ζήτησαν στρατιωτική υποστήριξη, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Αυστραλία να προσφέρει στο μέλλον. Τέλος, σημείωσε ότι πρέπει να βρεθεί λύση για την κατάσταση στη Συρία και ότι η Αυστραλία συνεργάζεται με τους συμμάχους για αυτό.
Πολωνία: Οι ΗΠΑ εγγυητής της διεθνούς ειρήνης και τάξης
Η κυβέρνηση της Πολωνίας υποστηρίζει την αμερικανική αεροπορική επιχείρηση κατά της συριακής αεροπορικής βάσης, δήλωσε σήμερα κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Βαρσοβία.
«Είναι βέβαιο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο εγγυητής της διεθνούς ειρήνης και τάξης. Και υπάρχουν καταστάσεις κατά τις οποίες πρέπει να υπάρξει αντίδραση», δήλωσε ο Ραφάλ Μπότσενεκ στο τηλεοπτικό δίκτυο TVP Info.
«Παρακολουθήσαμε τις καταχρήσεις του συριακού καθεστώτος τα τελευταία χρόνια- κανείς δεν αντέδρασε αε αυτές», πρόσθεσε.
Σαουδική Αραβία: Πλήρη υποστήριξη στις ΗΠΑ
Το Ριάντ εκφράζει την πλήρη υποστήριξή του στην πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ κατά της αεροπορικής βάσης Σαϊράτ στη Συρία, μετέδωσε η τηλεόραση Arabiya TV.
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: