Σοβαρός προβληματισμός

Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν τον κόσμο κυβερνούν κάποιοι έξυπνοι που μας δουλεύουν ή κάποιοι ηλίθιοι που μιλάνε σοβαρά.

Mark Twain, 1835-1910, Αμερικανός συγγραφέας

Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2017

Άγγελος Συρίγος : «ΟΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ & ΠΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙ…»

Είναι θετικό και ενδεχομένως μετά από μήνες έντασης να συμβάλλει στην αποκλιμάκωση της έντασης, το ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός επισκέπτεται την Ελλάδα αυτή την περίοδο, όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η Τουρκία έχοντας βάλει όλα τα θέματα πάνω στο τραπέζι, επιδιώκει διαρκώς τη συζήτηση στη δική της ατζέντα. Αυτό είπε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο , Άγγελος Συρίγος , μιλώντας στον 9.84 .

Η επανέναρξη στη Γενεύη των συνομιλιών για την Κύπρο, από πλευράς της Τουρκίας , είναι προφανές, είπε, ότι επιδιώκεται να χρησιμοποιηθεί για να μπλοκάρει ο νέος γύρος γεωτρήσεων στα νότια της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι που είναι προφανές ότι ο Πρόεδρος της Κύπρου, πρέπει να έχει αντιληφθεί ότι θα ήταν μέγιστη υποχώρηση, αφού η έναρξη των ερευνών αυτών, συνιστά και θεαματική ανατροπή των συσχετισμών στη περιοχή , υπέρ των ελλαδικών συμφερόντων .
Για τον Άγγελο Συρίγο όμως, το μείζον είναι αν η Ελλαδική πλευρά, έχει αντιληφθεί στρατηγικά που πρέπει να κινηθεί και κυρίως ότι οι προβολές ισχύος των μεγάλων παικτών στη περιοχή, καθορίζονται από τα συμφέροντα τους και όχι από τις συμπάθειες ή την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: