Σοβαρός προβληματισμός

Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν τον κόσμο κυβερνούν κάποιοι έξυπνοι που μας δουλεύουν ή κάποιοι ηλίθιοι που μιλάνε σοβαρά.

Mark Twain, 1835-1910, Αμερικανός συγγραφέας

Παρασκευή, 3 Ιουλίου 2020

Μάζης για Αγία Σοφία: Ο Ερντογάν θέλει να εμφανίζεται ως ο μεγάλος χαλίφης

Οκαθηγητής Γεωπολιτικής Ιωάννης Μάζης, φιλοξενήθηκε στις «Τομές στα Γεγονότα». Ο καθηγητής αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από την Τουρκία.
Αρχικά ο καθηγητής ανέφερε ότι το ζήτημα της Αγίας Σοφίας είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού που επιχειρεί η Τουρκία.

Εξήγησε ότι Ερντογάν επιδιώκει την αναβάθμιση του επιπέδου της εκλογικής του δύναμης, ενώ πρόσθεσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να παρουσιαστεί ο μεγάλος χαλίφης της ισλαμικής κοινότητας.
Πρόσθεσε ότι ούτε τα όργανα διακαίου που βρίσκονται υπό το καθεστώς του Ερντογάν τολμούν να υπερβούν κάθε έννοια δικαίου και να βγάλουν απόφαση η οποία θα είναι στίγμα για αυτούς που θα την ψηφίσουν.
«Δίνει το δικαίωμα στον Ερντογάν για να αντιπαρέλθει τους κινδύνους για τους ίδιους τους δικαστές σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος».
Επισήμανε ότι αυτή η δήθεν ενδιάμεση λύση που συζητείται, δηλαδή να λειτουργεί η Αγία Σοφία ως τζαμί μια φορά την βδομάδα και τις άλλες μέρες ως μουσείο είναι ακατανόητο, καθώς βρίσκονται μέσα εικόνες άλλης θρησκείας.
«Στο αιγαίο δεν έχει τολμήσει να κάνει πειρατεία γιατί θα του κόψουμε τα πόδια. Η Ελλάδα δεν είναι Ιράκ, Συρία ή Λιβύη και το ξέρει ο Ερντογάν».
Διευκρίνισε ότι στην Κύπρο πραγματοποιεί πειρατεία γιατί θεωρεί την Κύπρο αδύναμο κρίκο. «Πρέπει να του πούμε ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι. Θα καταλάβει πολύ σύντομα ότι η Κύπρος δεν είναι αδύναμος κρίκος», συμπλήρωσε.
Η διεθνής κοινότητα και ειδικά η Γαλλία είναι εξαγριωμένη με το ΝΑΤΟ και την Τουρκιά και θα προσπαθήσει να διαφυλάξει τα συμφέροντα της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τέλος ανέφερε ότι η Γαλλία ενεργεί σε διεθνές επίπεδο εναντίον της Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: