Γράφει ο Δρ Δημήτρης Σταθακόπουλος
27.09.1831: Δολοφονία Ι.Καποδίστρια, σαν σήμερα ( με το παλαιό ημερολόγιο ή 9 Οκτ. με το νέο ημερολόγιο  ).
Ένα γεγονός , βαθιάς και βαριάς παθογένειας που η Ελλάδα πλήρωσε ακριβά και σε ιστορικό χρόνο πληρώνει ακόμα !!!
Αν είχε επιζήσει και εφαρμόσει την πολιτική του, ίσως ήμασταν μιά άλλη χώρα !!!
Πιθανολογείται να ήταν ο .Ι. ( δηλ.: Ι-ωάννης ) στη σφραγίδα της Φιλικής Εταιρείας ( η Α.Α : Α-όρατος Α-ρχή και αρχηγός της ) , όπως ισχυρίστηκαν αρκετοί στ’ απομνημονεύματά τους.
Ο Παναγιώτης Καλεβράς, το συγγραφικό έργο του οποίου είναι αγνοημένο από την εθνική ιστοριογραφία, ήταν μέλος της Φιλικής Εταιρείας και Ιερολοχίτης. Γράφει λοιπόν πως, ο Ζωσιμάς τον μύησε στην Εταιρεία του Φοίνικος, δημιούργημα του Καποδίστρια, εταιρεία που ενώ φανερά εργαζόταν για «το φωτισμό» στην πραγματικότητα δούλευε για την «τελείαν και ειλικρινή απελευθέρωσιν των Ελλήνων». Αργότερα η εταιρεία του Φοίνικος μετονομάστηκε από το Σκουφά και τον Ξάνθη, εν γνώσει του Καποδίστρια, σε εταιρεία των Φιλικών [Καλεβράς 1856, 11, 14] )
Τις παραπάνω απόψεις πως ίσως ήταν ο “Αόρατος” Αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας, έχω υποστηρίξει κι εγώ τα τελευταία χρόνια σε σχετικές ομιλίες μου για τον Ι.Καποδίστρια, παρότι ο ίδιος ο Καποδίστριας και ο αδελφός του Βιάρος δεν το δέχθηκαν ποτέ αυτό. Μάλιστα οι απόγονοί του δεν το αποδέχονται ακόμα ! Εν τούτοις ο Καποδίστριας έλεγε: ” Μυστικό που το ξέρουν δύο, δεν είναι μυστικό” επομένως δεν θα συνομολογούσε σε δεύτερο πρόσωπο την τυχόν σχέση του.
Σημαντικό πάντως είναι το εξής: Ο Καποδίστριας δολοφονήθηκε 27 Σεπτ. 1831, όμως τον Φεβρουάριο του 1830, ( δηλ.1,5 χρόνο πρίν ), το Πρωτόκολλο του Λονδίνου που υπέγραψαν οι προστάτιδες δυνάμεις ( Αγγλία-Γαλλία-Ρωσία ) το οποίο αναγνώριζε την ανεξαρτησία της Ελλάδας , καταργούσε εν ζωή τον Καποδίστρια και όριζε ως πολίτευμα την ξενοκρατούμενη Ελέω θεού Μοναρχία.
Επομένως αντιλαμβάνεστε πλήρως ποίοι ήταν οι ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας του .