Σοβαρός προβληματισμός

Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν τον κόσμο κυβερνούν κάποιοι έξυπνοι που μας δουλεύουν ή κάποιοι ηλίθιοι που μιλάνε σοβαρά.

Mark Twain, 1835-1910, Αμερικανός συγγραφέας

Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020

Αν δεν σταματήσουν τον Ερντογάν θα επαναληφθεί το σκηνικό με την ανοχή απέναντι στον Χίτλερ: Τότε θα είναι πολύ αργά

 Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Έτσι είχε γίνει με τον Χίτλερ. Ενώ από την αρχή έδειξε τις διαθέσεις του, οι περισσότερες τότε μεγάλες δυνάμεις είτε επιχείρησαν να συνεργαστούν μαζί του είτε επεδίωξαν να τον κατευνάσουν. Εκείνη όμως η εγκληματική ανοχή στάθηκε μοιραία για την ανθρωπότητα.

Αν λάμβαναν σοβαρά υπόψη τις ομιλίες και τις ενέργειές του από το 1933, ήταν πολύ πιθανόν να μην έφτανε ποτέ στο σημείο να επιφέρει τόσο πόνο και να προκαλέσει τέτοια παγκόσμια καταστροφή.

Όταν είχε αρχίσει η σταδιακή συνειδητοποίηση, εντός και εκτός της χώρας του, ότι πρόκειται για έναν βάρβαρο δικτάτορα που θα οδηγούσε τον κόσμο στο αιματοκύλισμα, ήταν ήδη αργά.

Βασικοί άξονες της πολιτικής του ήταν ο ναζιστικός φανατισμός, η στρατιωτικοποίηση και ο επεκτατισμός. Ο Ερντογάν είναι μια παραλλαγή του Χίτλερ, χρησιμοποιώντας πανομοιότυπη ρητορεία. «Εμπλουτίζει» τον ναζιστικό ρατσισμό με  ισλαμοφασιστικές αντιλήψεις στο πλαίσιο του νεοθωμανισμού.

  • Όλοι (Ευρώπη, ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα) τον ακούν τι λέει, τον βλέπουν τι κάνει και τον ανέχονται για να εξυπηρετούν τις δικές τους σκοπιμότητες. Όταν όμως θα τους «ξεφύγει» και θα είναι εντελώς ανεξέλεγκτος, όπως έγινε με τον Χίτλερ, δεν θα διστάσει να προκαλέσει τέτοιες τραγωδίες που και τα συμφέροντα αυτών, που, σήμερα τον στηρίζουν ή τον ανέχονται, θα πληγούν ανεπανόρθωτα.

Ο Ερντογάν δείχνει καθημερινά πως λειτουργεί και ποιες είναι οι μεθοδεύσεις του στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη, τον Ναγκόρνο – Καραμπάχ και στην ευρύτερη περιοχή, από τα Βαλκάνια έως την Κασπία Θάλασσα και από τη Μέση Ανατολή έως την Μαύρη Θάλασσα.

Κάποια στιγμή, μέσα απ’ όλες αυτές τις τουρκικές προκλήσεις, παραβιάσεις και εισβολές σε άλλα κράτη, είναι πολύ πιθανόν να προκύψει μία ανάφλεξη, με ευρύτερες διαστάσεις.

Ο Ερντογάν παραβιάζει ασύστολα το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων χωρών, στέλνει στρατεύματα και τρομοκράτες, αποσταθεροποιεί κράτη, συνεχίζει ανενόχλητος να εξοντώνει Κούρδους στην Τουρκία, τη Συρία και το Ιράκ, επεκτείνει την τουρκική παρουσία στον αραβικό κόσμο, προσπαθεί να μετατρέψει την Ανατολική Μεσόγειο σε τουρκική και με συστηματικές ενέργειες ισλαμοποιεί τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, επιδιώκοντας τον πλήρη έλεγχο του νησιού είτε με τη νομιμοποίηση των τετελεσμένων της κατοχής είτε με μία λύση κομμένη και ραμμένη στις τουρκικές επιδιώξεις.

Συμπεριφέρεται σαν σουλτάνος και προβάλλει ακραίες απόψεις που συμβάλλουν σε αποτρόπαια εγκλήματα, όπως στον πρόσφατο αποκεφαλισμό καθηγητή στο Παρίσι.

Η εμπλοκή της Τουρκίας σε περιφερειακές συγκρούσεις ενισχύει την εθνικιστική ένταση, περιορίζει τις πιθανότητες ειρηνικών διευθετήσεων, αυξάνει το μίσος και τη διαίρεση, δείχνοντας ότι τίποτα δεν άλλαξε στην τακτική της από την εποχή της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

  • Και δεν είναι μόνο τα σχέδια του Ερντογάν για τη δημιουργία μιας νέας οθωμανικής αυτοκρατορίας που υποδηλώνουν την απαρχή μεγάλων περιπετειών, είναι και τα όσα πράττει μέσα στην Τουρκία, διαμορφώνοντας συνθήκες απολυταρχικού καθεστώτος με μαζικές εκκαθαρίσεις και φυλακίσεις χιλιάδων πολιτών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλει κυρώσεις στον Λουκασένκο, αλλά με την καθοδήγηση της Μέρκελ δεν λαμβάνει κανένα μέτρο κατά του Ερντογάν, ο οποίος είναι πολύ πιο επικίνδυνος για τη σταθερότητα του πλανήτη. Ο στυγνός δικτάτορας της Λευκορωσίας δεν έστειλε τρομοκράτες σε άλλες χώρες και ούτε εισέβαλε σε γειτονικά κράτη.

Επιπλέον, με το ίδιο σκεπτικό για την τιμωρία του Λουκασένκο, θα έπρεπε η ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις σε όλα τα αυταρχικά καθεστώτα. Μήπως στην Κίνα ή στη Σαουδική Αραβία ή στο Ιράν υπάρχει σεβασμός των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων; Γιατί η ΕΕ δεν επιδεικνύει την ίδια ευαισθησία, υπερασπιζόμενη το κράτος δικαίου, τις δημοκρατικές αξίες και τις ελεύθερες εκλογές για όλες τις χώρες, χωρίς δυο μέτρα και δυο σταθμά;

Κατά τα άλλα τούς είχε φταίξει η Κυπριακή Δημοκρατία επειδή επέμενε στην επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας, της οποίας τα στρατεύματά της κατέχουν παράνομα για 46 και πλέον χρόνια το 37% του εδάφους ευρωπαϊκής χώρας και τα τουρκικά πλοία παραβιάζουν συστηματικά την κυπριακή ΑΟΖ.

Φαίνεται όμως ότι ακόμα στη Γερμανία υπάρχει το χιτλερικό κατάλοιπο γι’ αυτό επιμένουν να στηρίζουν ή να ανέχονται τις επεκτατικές ενέργειες και τις ισλαμοφασιστικές πρακτικές του Τούρκου δικτάτορα.

  • Αργά ή γρήγορα η Ευρώπη και η διεθνής κοινότητα γενικότερα θα μετανιώσει και ίσως να πληρώσει ακριβά τη σημερινή ανοχή που επιδεικνύει έναντι της στρατιωτικοποιημένης εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας και της αυταρχικής συμπεριφοράς του Ερντογάν.

Αν δεν τον σταματήσουν σήμερα, είναι πολύ πιθανόν να επαναληφθεί το σκηνικό με την ανοχή που επιδείχθηκε απέναντι στον Χίτλερ και τότε θα είναι πολύ αργά.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: