Σοβαρός προβληματισμός

Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν τον κόσμο κυβερνούν κάποιοι έξυπνοι που μας δουλεύουν ή κάποιοι ηλίθιοι που μιλάνε σοβαρά.

Mark Twain, 1835-1910, Αμερικανός συγγραφέας

Τρίτη, 21 Απριλίου 2020

Αμερικανός συγγραφέας - επιδημιολόγος: Όπλο ο κορονοϊός, «τρέφει» τον φασισμό

Αμερικανός συγγραφέας - επιδημιολόγος: Όπλο ο κορονοϊός, «τρέφει» τον φασισμό
Για τον κίνδυνο δημοκρατικής εκτροπής που κρύβεται στο μέλλον της κοινωνικής συνύπαρξης με τον κορονοϊό μίλησε στο ethnos.gr ο Αμερικανός επιδημιολόγος αλλά και συγγραφέας μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας, Τζον Στιούαρτ Μαρ. Ο Δρ. Μαρ προειδοποιεί ότι θα υπάρξουν προσπάθειες δημοκρατικής εκτροπής σε αυτές τις νέες πολιτικές συνθήκες, ενώ αποκαλύπτει πώς «αφοπλίστηκε» το φημισμένο CDC των ΗΠΑ, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών και απουσίασε με εκκωφαντικό τρόπο από την παγκόσμια μάχη με τον νέο κορονοϊό. 

Μιλώντας αποκλειστικά στο ethnos.gr, ο Δρ. Μαρ αναφέρεται στις ηλικιακές ομάδες που χτυπά ο ιός και τονίζει: «Ο νέος κορονοϊός είναι πολύ επικίνδυνος για τους ανθρώπους που βρίσκονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου, δηλαδή ηλικιωμένοι άνθρωποι, όσοι έχουν επικείμενα νοσήματα, διαβήτη, οι άνθρωποι που έχουν ασθένειες. Γενικά μιλώντας όλοι βρίσκονται σε κίνδυνο, αλλά υπάρχουν κάποιοι που είναι σε πολύ μεγαλύτερο. Νομίζω ότι Οι νεότεροι άνθρωποι έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν από τον ιό και να πεθάνουν. Όπως είπε όμως ο Δρ.  Anthony Fauci - κορυφαίος σύμβουλος του Τραμπ για τον κορονοϊό - οι νεότεροι μπορεί να μην βιώσουν όλα τα συμπτώματα του νέου κορονοϊού, αναπόφευκτα όμως τον μεταφέρουν σε μεγαλύτερα μέλη της οικογένειάς τους, σε φίλους τους ή σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. 
 »Εδώ στις ΗΠΑ  είδαμε κάτι που είναι πολύ ντροπιαστικό.  Επιτρέψαμε σε νέους ανθρώπους να πάνε σε παραλίες της Φλόριντα και της νότιας Καλιφόρνια. Αυτοί λοιπόν θα επιστρέψουν στη συνέχεια στα σπίτια τους και είτε έχουν, είτε όχι συμπτώματα, μπορεί να μεταφέρουν τον ιό στις κατοικίες τους. Αυτό είναι αδικαιολόγητο».

ap_20093835137427.jpg

Όπως αποκαλύπτει ο επιδημιολόγος, το γεγονός ότι οι ΗΠΑ πιάστηκαν απροετοίμαστες απέναντι στην πανδημία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον αφοπλισμό του CDC. «Έχω λάβει emails από συναδέλφους μου που είναι ή ήταν σύμβουλοι του Donald Trump, ειδικοί στον έλεγχο των επιδημιών. Αυτοί λοιπόν είναι ιδιαίτερα ενοχλημένοι για το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής χαμήλωσαν τη φύλαξη τους και πιάστηκαν ανέτοιμες απέναντι σε αυτή την πανδημία. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών στην Ατλάντα αποτέλεσε σημείο αναφοράς τις προηγούμενες δεκαετίες, το ‘50, το ‘60 για επιδημίες σε Εθνικό ή και διεθνές επίπεδο επίπεδο. Συνάδελφός μου, λοιπόν, μου ανέφερε ότι η υποχρηματοδότηση την τελευταία δεκαετία είχε ως αποτέλεσμα την αδυναμία του CDC να αντιδράσει έγκαιρα και κατάλληλα σε αυτήν την επιθυμία».
 Ο Δρ. Μαρ αναφέρεται και στο ντιμπέιτ της μάσκας για το οποίο αναφέρει: «Νομίζω ότι η χρήση της μάσκας ενδείκνυται για αυτούς που έχουν τη μόλυνση ή αυτούς που μπορεί να την έχουν και ενδεχομένως να τη μεταδώσουν στις επαφές τους. Σε μέλη της οικογένειάς τους, συνεργάτες κτλ. Οι μάσκες δεν είναι 100% αποτελεσματικές αλλά μειώνουν τον κίνδυνο της μετάδοσης ειδικά εάν χρησιμοποιούνται από ανθρώπους που έχουν την ασθένεια». 

marrr0.jpg

Ο Τζον Στιούαρτ Μαρ συνέγραψε μαζί με την Gwyneth Cravens το βιβλίο «The Black Death», το οποίο και εκδόθηκε το 1978 και έγινε ταινία από το CBS με τον τίτλο «Quiet Killer». Το λογοτεχνικό θρίλερ καταγράφει το ξέσπασμα μίας πνευμονικής επιδημίας στη Νέα Υόρκη και βασίζεται στην έρευνα που έκανε όντας ο επιδημιολόγος της πόλης. Το 1998 δημοσίευσε το θρίλερ «Eleventh Plague» που παρουσίαζε την προσπάθεια ενός τρελού επιστήμονα να κάνει πραγματικότητα τις «Δέκα πληγές του Φαραώ». Εντούτοις, όταν ρωτήθηκε για το ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την κοινωνία και τη δημοκρατία που ελλοχεύουν σε αυτήν τη νέα πραγματικότητα εκείνος παρέπεμψε στο μυθιστόρημα του H. G. Wells,  «The Shapes of Things to Come», το οποίο και θεωρεί σύγχρονο και προφητικό.
«Όλες οι δημοκρατικές χώρες που έχουν χτυπηθεί από τον νέο κορονοϊό βρίσκονται υπό συνθήκες πίεσης και αναμένεται να πιεστούν ακόμη περισσότερο. Η ανησυχία μου είναι ότι αυτό θα αποτελέσει ευκαιρία για όσους επιθυμούν να υπονομεύσουν τη δημοκρατική λειτουργία. Και αυτό που με ανησυχεί ακόμη περισσότερο είναι το γεγονός ότι μπορεί να οδηγήσει αυτή η διαδικασία σε κάτι που να μοιάζει με τον φασισμό, όπου τον έλεγχο έχουν οι κυβερνήσεις μαζί με τις επιχειρήσεις, σχετικά με το τι πρέπει να γίνει όσον αφορά στην πανδημία. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός βιβλίων επιστημονικής φαντασίας όπου παρουσιάζουν το πώς μία μεγάλη πανδημία θέτει σε κίνδυνο δημοκρατικά καθεστώτα, όπως οι ΗΠΑ. Ένα βιβλίο που μου έρχεται στο μυαλό είναι το «The Shapes of Things to Come» του H. G. Wells, το οποίο γράφτηκε το 1933. Σε αυτό μία μεγάλη επιδημία προκαλεί αποσταθεροποίηση σε πολλές χώρες του κόσμου και οδηγεί στην απρόσμενη ανάδειξη πολλών δικτατόρων και στον φασισμό. Ακολουθούν πολλές ανεξήγητες δράσεις όπως η καταστροφή της καθολικής εκκλησίας, η καταστροφή των θρησκειών. Αυτό το βιβλίο γράφτηκε πριν από 100 χρόνια και πολλές από τις υποθέσεις που περιέχει αποδείχτηκαν λανθασμένες. Νομίζω, όμως, ότι είμαστε αντιμέτωποι με ένα μέλλον όπου τα πράγματα που έρχονται είναι απρόβλεπτα». 
Ο Δρ. Μαρ αναφέρεται και στην απειλή της βιολογικής τρομοκρατίας, λέγοντας ότι «αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι οι παράφρονες και όχι τόσο οι τρομοκράτες. Ακόμα και εδώ στις ΗΠΑ άνθρωποι υποστηρίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον ιό ως όπλο ενάντια σε εκείνους με τους οποίους είναι σε αντιπαράθεση. Αυτοί είναι συνήθως φανατικοί ακροδεξιοί. Ο εν λόγω κίνδυνος είναι  υπαρκτός όχι μόνο για τις ΗΠΑ αλλά και για πολλές χώρες του κόσμου, η χρήση δηλαδή του κορονοϊού ως βιολογικό όπλο, ιδιαίτερα για ανθρώπους που θέλουν να αλλάξουν τις κυβερνήσεις ή την Ιστορία σε χώρες όπου δεν θα ήταν εφικτό υπό κανονικές συνθήκες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: