Σοβαρός προβληματισμός

Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν τον κόσμο κυβερνούν κάποιοι έξυπνοι που μας δουλεύουν ή κάποιοι ηλίθιοι που μιλάνε σοβαρά.

Mark Twain, 1835-1910, Αμερικανός συγγραφέας

Τετάρτη, 17 Μαρτίου 2021

Τανζανία και Μαδαγασκάρη δεν προτίθενται να πάρουν εμβόλια για COVID-19

 


Tanzania's Health Minister Dorothy Gwajima (C) held a press conference to demonstrate how to make 
a vegetable smoothie that she said, without providing evidence, would protect against coronavirus.


Ενώ πολλές χώρες αγωνίζονται για να λάβουν εμβόλια για COVID-19, μερικές δεν σχεδιάζουν να λάβουν ούτε μία δόση.

Ενωρίτερα, η Υπουργός Υγείας της Τανζανίας, Dorothy Gwajima, έδωσε Συνέντευξη Τύπου γiα να δείξει τι θα έπρεπε να κάνουν οι άνθρωποι για να πολεμήσουν τον ιό COVID-19.

Αντί να προτείνει διερευνητικά φάρμακα, η Υπουργός Υγείας πρότεινε να κάνουν ένα παχύρευστο ρόφημα με ginger, κρεμμύδια, λεμόνι και πιπέρι για να βοηθήσουν στην πρόληψη της ασθένειας.

Η επίδειξη στερείτο επιστημονικής απόδειξης για να στηρίξει τους ισχυρισμούς της, αλλά είπε ότι η Τανζανία δεν είχε σχέδια για να πάρει  οποιοδήποτε εμβόλιο.

Πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι θα έπρεπε να βασιστούν σε σωστή υγιεινή, εισπνοές ατμού βοτάνων, άσκηση, και φυσικές θεραπείες, σύμφωνα με τη Devex.

Δυστυχώς ο Π.Ο.Υ. το βρήκε πολύ ανησυχητικό. Λίγες εβδομάδες αργότερα, ο ΠΟΥ εξέδωσε μία δήλωση καλώντας την Τανζανία να εφαρμόσει μέτρα δημόσιας υγείας και να προετοιμαστεί για εμβολιασμό.

Ο Γενικός Διευθυντής του Π.Ο.Υ. Tedros Adhanom Ghebreyesus ανέφερε σε δήλωσή του ότι ανανέωσε την έκκλησή του προς την Τανζανία να αναφέρει τα κρούσματα COVID-19 και να μοιραστεί σχετικές πληροφορίες.

Κάλεσε επίσης την Τανζανία να εφαρμόσει μέτρα για να σπάσει τοπική μετάδοση.

Ο Πρόεδρος της Τανζανίας John Magufuli, ο οποίος ενωρίτερα αρνήθηκε την παρουσία του SARS-CoV-2 στη χώρα του, επιβεβαίωσε την κυκλοφορία του κορωνοϊού στην Τανζανία. Παρά ταύτα, η έκκλησή του είναι για προσευχή και προειδοποιεί εναντίον της χρήσης εμβολίων.

Η τάση εναντίον των εμβολίων στοχεύει στην ιδέα του να γίνουν οι Τανζανοί πειραματόζωα ("guinea pigs").

Η Τανζανία δεν είναι η μόνη χώρα χωρίς πρόθεση να πάρει το εμβόλιο για τον COVID-19.

Η Μαδαγασκάρη είναι επίσης στην ίδια σελίδα, μη θέλοντας ούτε μια απλή δόση εμβολίου ή οτιδήποτε έχει να κάνει με την πρωτοβουλία  COVAX

Τα κράτη Burundi και Eritrea, εν τω μεταξύ, φαίνεται να ζυγίζουν τα πράγματα, και οι ειδικοί ελπίζουν ότι και οι δύο χώρες θα σκεφτούν να εμβολιάσουν τον πληθυσμό τους.

Ο Dr. Richard Mihigo, περιφερειακός διευθυντής στο τοπικό γραφείο του Π.Ο.Υ. για την ανοσοποίηση και την εξέλιξη του εμβολιασμού στην Αφρική, είπε: "Νομίζω ότι για τη Μαδαγασκάρη και την Τανζανία τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Αλλά οι χώρες Burundi και Eritrea ίσως πάρουν τη σωστή κατεύθυνση".

Στην ενημέρωση του Π.Ο.Υ. της 9ης Μαρτίου για την κατάσταση, ο αριθμός των κρουσμάτων COVID-19 αυξήθηκε κατά 10% τις τελευταίες 7 ημέρες πριν από την 7η Μαρτίου, ενώ οι  θάνατοι μειώθηκαν κατά 16%. 

Η Τανζανία ανέφερε σύνολο 509 κρουσμάτων και καθόλου νέα κρούσματα τις τελευταίες επτά ημέρες.
Η Μαδαγασκάρη επιβεβαίωσε 20.155 κρούσματα και 324 νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα.

Και οι 4 χώρες δεν έχουν συμπληρώσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις για να έχουν δικαίωμα συμμετοχής για δωρεάν εμβόλια βάσει του COVAX.


Μετάφραση από τη Μαρία Σεφέρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: