Σοβαρός προβληματισμός

Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν τον κόσμο κυβερνούν κάποιοι έξυπνοι που μας δουλεύουν ή κάποιοι ηλίθιοι που μιλάνε σοβαρά.

Mark Twain, 1835-1910, Αμερικανός συγγραφέας

Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2016

Η Ελλάδα σκλαβώθηκε για δάνεια που δεν έλαβε

kept-woman-2015-fragman_8989402-18950_1280x720
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΜΒΟΥΚΑΣ
Ένα ερώτημα που πλανάται στη σκέψη όλων των ελλήνων είναι: Ποια είναι η αξία των δανείων, που μετά το 2010 έχει εισπράξει η Ελλάδα από τους ξένους πιστωτές στα πλαίσια των τριών μνημονιακών δανειακών συμβάσεων και σε ποιες δράσεις έχουν αξιοποιηθεί τα ληφθέντα δάνεια; Η απάντηση στο ερώτημα εμπεριέχει αρκετές αντικειμενικές δυσκολίες.
Κατά κύριο λόγο, ο ερευνητής που θα αποπειραθεί να υπολογίσει την αξία των δανείων, που η χώρα μας έχει λάβει από την τρόικα και το κουαρτέτο, θα πρέπει να έχει πρόσβαση στα αρχεία και τα τεφτέρια του υπουργείου Οικονομικών. Για παράδειγμα, ποιος γνωρίζει τις “σκοτεινές” παραγράφους και τις “αόρατες” υποσημειώσεις των τριών δανειακών μνημονιακών συμβάσεων;

 Όταν υπουργοί και βουλευτές των μνημονιακών κομμάτων εξουσίας, έχουν ομολογήσει ότι ψήφιζαν τα μνημόνια, χωρίς να έχουν διαβάσει έστω μια αράδα από δαύτα, πώς είναι δυνατόν εμείς οι κοινοί θνητοί να γνωρίζουμε τι περιέχουν οι σημειώσεις και οι υποσημειώσεις των μνημονιακών δανειακών συμβάσεων; Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει, ότι, όλα τα μνημόνια γράφηκαν στην αγγλική γλώσσα έναντι αδράς αμοιβής, σε εξειδικευμένα περί μνημονιακών συμβάσεων νομικών γραφείων του εξωτερικού και στη συνέχεια νύχτα εστάλησαν πακεταρισμένα στη Βουλή των Ελλήνων και μονοκοπανιάς την επόμενη μέρα ψηφίστηκαν από τους εθνοπατέρες.
Προσωπικά, όταν ασχολούμαι με την ανάλυση των “πιστωτικών εσόδων”, δηλαδή με τον δανεισμό του ελληνικού δημοσίου, παίρνω τα στατιστικά δεδομένα όπως είναι καταχωρημένα στους κωδικούς 5000 και 9000 του Γενικού Κρατικού Προϋπολογισμού (ΓΚΠ), χωρίς βέβαια να γνωρίζω την πρωτογενή επεξεργασία των συγκεκριμένων δεδομένων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ).
 Για παράδειγμα, στον κωδικό 4170 του ΓΚΠ, με την ονομασία «έσοδα βραχυπρόθεσμων δανείων εσωτερικού», αναφέρεται ότι το 2015 ο δανεισμός του ελληνικού κράτους από τη συγκεκριμένη πηγή, ανήλθε σε 694,5 δις ευρώ (€) έναντι μηδέν (0) € το 2013. Ναι μεν τα 694,5 δις € είναι ένα επίσημο μέγεθος, ωστόσο ουδείς έλληνας πολίτης εκτός του ΓΛΚ, έχει πρόσβαση στα πρωτογενή ποιοτικά και ποσοτικά δεδομένα, ώστε να κατανοήσει πως ο συγκεκριμένος δανεισμός του ελληνικού δημοσίου από μηδέν € το 2013 εκτινάχτηκε στα 694,5 δις € το 2015.
Ωστόσο, με βάση τα στοιχεία των κρατικών δαπανών και των πιστωτικών εσόδων, όπως αυτά καταγράφονται στους επιμέρους κωδικούς του ΓΚΠ, μπορούμε με μεγάλη ακρίβεια να απαντήσουμε στο προαναφερθέν ζωτικής σημασίας ερώτημα. Σύμφωνα με τον κωδικό 5162, έχοντας την ονομασία «έσοδα από τη σύναψη δανείων μηχανισμού στήριξης», προκύπτει ότι την περίοδο 2010-2015, στα πλαίσια των μνημονιακών δανειακών συμβάσεων, η χώρα μας εισέπραξε δάνεια συνολικής αξίας 223,1 δις €. 
Ταυτόχρονα, την περίοδο 2010-2015, οι δαπάνες σε τοκοχρεολύσια για την εξυπηρέτηση του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης ανήλθαν στο εξωφρενικό ποσό των 214,4 δις €, εκ των οποίων οι δαπάνες για χρεολύσια και τόκους διαμορφώθηκαν σε 155,9 και 58,5 δις € αντίστοιχα. Άρα, την περίοδο 2010-2015, η τρόικα και το κουαρτέτο δάνεισαν στην Ελλάδα 223,1 δις και ταυτόχρονα πήραν από τη χώρα μας σε τοκοχρεολύσια το ποσό των 214,4 δις €. Με το ένα χέρι οι ξένοι πιστωτές μας δάνεισαν 223,1 δις και με το άλλο μας πήραν 214,4 δις €.
Συνεπώς, κατά την περίοδο 2010-2015, από τα μνημονιακά δάνεια των 223,1 δις €, απέμειναν καθαρά στην Ελλάδα μόλις 8,7 δις (223,1-214,4=8,7). Το αίσχος και το όνειδος των μνημονιακών κυβερνήσεων αποτυπώνεται στην εξής φράση: «Η πατρίδα μας σκλαβώθηκε στους ξένους πιστωτές για δάνεια που δεν έλαβε». 
Στα χαρτιά πήραμε δάνεια 223,1 δις, ενώ στην πραγματικότητα εισπράξαμε 8,7 δις €. Υπάρχει όμως και ένα άλλο καίριας σημασίας ερώτημα, που πιστοποιεί την εθνική μειοδοσία. Με πόσα δις ευρώ έχουν χρηματοδοτηθεί οι εγχώριες συστημικές τράπεζες από τον κρατικό προϋπολογισμό, επιβαρύνοντας υπέρμετρα το δημόσιο χρέος και καθιστώντας τον έλληνα δούλο στην ίδια του την πατρίδα; Με την απάντηση του ερωτήματος αυτού θα ασχοληθούμε σε μια από τις επόμενες επιφυλλίδες μας, όπου και θα αποδείξουμε πως όχι μόνο ούτε τα 8,7 δις € δεν πήραμε, αλλά και από πάνω δώσαμε στους αιματορουφήχτρες ξένους πιστωτές μερικές δεκάδες δις ευρώ.
kontranews.gr


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: