Σοβαρός προβληματισμός

Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν τον κόσμο κυβερνούν κάποιοι έξυπνοι που μας δουλεύουν ή κάποιοι ηλίθιοι που μιλάνε σοβαρά.

Mark Twain, 1835-1910, Αμερικανός συγγραφέας

Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016

Ο Ρ.Τ. Ερντογάν επιχειρεί βήμα βήμα αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης και ο Ν.Κοτζιάς… χαμένος στη μετάφραση

 erdogan-kotzias


Ο Ρ.Τ. Ερντογάν αμφισβητεί βήμα βήμα τη Συνθήκη της Λωζάνης, αξιώνοντας ευθέως και σαφώς την αναθεώρηση της, βλέποντας αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας προς τα δυτικά (Αιγαίο και δυτική Θράκη) και προς τα ανατολικά (Ιράκ και Συρία) και την ίδια στιγμή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και η κυβέρνηση είναι χαμένοι στη μετάφραση. Ασχολούνται με το αν ειπώθηκε τελικά η λέξη δημοψήφισμα από τον Τούρκο πρόεδρο όταν αυτός έχει κάνει ήδη τα επόμενα βήματα του.


Με μία ακόμη διάλεξη ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρεί να φορέσει φερετζέ στη Συνθήκη της Λωζάνης. Αυτή τη φορά μιλώντας σε κοινοτάρχες, στο κτίριο της προεδρίας στην Άγκυρα συνέχισε το παραλήρημα του λέγοντας «φαίνεται πως κάποιες αλήθειες μας τις έμαθαν λάθος. Θέλω από τη νεολαία μας να εξετάσει τη Λωζάνη και ας ενοχληθούν κάποιοι. Τα λάθη αυτά πρέπει να τα ξέρουμε».
Είπε ορθά κοφτά ότι με τις διαπραγματεύσεις του 1923 χάσαμε και τώρα πρέπει να διεκδικήσουμε εδάφη που κατείχε η Οθωμανική Αυτοκρατορία. «Κοιτάζοντας το οθωμανικό μας παρελθόν τι διακρίνουμε; Η Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν τόσο μεγάλη όσο και η κατεδάφιση που υπέστη. 

 Δείτε μόνο που ήμασταν και που βρισκόμαστε σήμερα. Άραγε οι νέοι μας αυτά τα γνωρίζουν; Από το 1914, που φτάσαμε από τα 2.500.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μέσα σε εννέα χρόνια στη Λωζάνη, μαζί και με το Χατάι, πέσαμε στα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Σε μικρό χρονικό διάστημα. 

Στόχος μας στον απελευθερωτικό αγώνα ήταν το Εθνικό Συμβόλαιο. Δυστυχώς, και στα δυτικά και στα ανατολικά σύνορά μας δεν προστατεύσαμε τα εδάφη μας», κατέληξε θέτοντας όχι μόνο υπό αμφισβήτηση της Συνθήκη της Λωζάνης αλλά ζητώντας την αναθεώρηση της. Και το ερώτημα είναι με τι; Εδάφη κερδίζονται με πόλεμο. Αυτό εννοεί ο Ρ.Τ. Ερντογάν. Πιθανώς αν δει κανείς ταυτόχρονα και την εικόνα που υπήρχε στο Αιγαίο την ίδια στιγμή.

Κατ” αρχήν ένα κατασκοπευτικό αεροσκάφος CN-235 εισέβαλε στο FIR Αθηνών και έκανε δύο υπερπτήσεις πάνω από τη νήσο Παναγιά, ανατολικά των Οινουσσών τα ξημερώματα (στις 03:39 και στις 05:52 αντίστοιχα), ενώ καθ” όλη τη διάρκεια της ημέρας τα πολεμικά αεροσκάφη της Άγκυρας «αλώνισαν» σε ολόκληρο το Αιγαίο κάνοντας συνολικά 28 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.
Σε δύο μάλιστα περιπτώσεις τα τουρκικά μαχητικά θέλησαν να παρατείνουν την παράνομη παραμονή του στο Αιγαίο εμπλεκόμενα σε σκληρές αερομαχίες με τα ελληνικά αεροσκάφη. Είναι η τρίτη εμπλοκή που σημειώθηκε (χθες και προχθές) μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Επιτελείς του Πενταγώνου εκτιμούν πώς η πτήση του CN-235 είχε ως στόχο να τσεκάρει η τουρκική Πολεμική Αεροπορία τους χρόνους αντίδρασης της ελληνικής αεράμυνας, αλλά και την απογείωση των ελληνικών μαχητικά που βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας. Το δε σημείο, η νήσος Παναγιά αμφισβητείται έντονα τους τελευταίους μήνα από την Άγκυρα και προβάλλεται από την τουρκική πλευρά ως ένα πεδίο στρατιωτικής διένεξης με την Ελλάδα.
Άσκηση έρευνας και διάσωσης εσείς στο Καστελόριζο με τη συμμετοχή αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων, επιχείρηση αμφισβήτησης της νήσου Παναγιάς και μπαράζ παραβιάσεων στο Αιγαίο εμείς.

Και ενώ λοιπόν το κλίμα στο Αιγαίο είναι «πολεμικό» το υπουργείο Εξωτερικών, ο Νίκος Κοτζιάς και γενικότερα η κυβέρνηση ψάχνουν ακόμη να βρουν αν ειπώθηκε από τον Ρ.Τ. Ερντογάν η λέξη «δημοψήφισμα» για την αμφισβήτηση της Δυτικής Θράκης. Φαίνεται πώς οι άνθρωποι βρίσκονται σε άλλο κόσμο και η τακτική του εγείρει ερωτήματα. 

Γιατί δεν υπήρξε ούτε ένα σχόλιο χθες από το υπουργείο Εξωτερικών για τη νέα πρόκληση Ερντογάν; Γιατί ενώ ο κ. Κοτζιάς αναλώθηκε να δώσει απάντηση στην Ντόρα Μπακογιάννη για το «δημοψήφισμα» δεν βρήκε ούτε λέξη να πει για τη συστηματική παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο;

Ο εχθρός βρίσκεται εκτός συνόρων και θα πρέπει αυτοί που χειρίζονται τα εθνικά θέματα να έχουν στόχο της προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και όχι να συμμετέχουν σε ανούσιο «πόλεμο» εντυπώσεων για το πολιτικό-κομματικό θεαθήναι. Απαιτείται σοβαρότης. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: