Σοβαρός προβληματισμός

Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν τον κόσμο κυβερνούν κάποιοι έξυπνοι που μας δουλεύουν ή κάποιοι ηλίθιοι που μιλάνε σοβαρά.

Mark Twain, 1835-1910, Αμερικανός συγγραφέας

Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2016

Ο Σόιμπλε κατηγορεί την Αθήνα: Παραπλανούν τον ελληνικό λαό για την ελάφρυνση χρέους

Η Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, και ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά την διάρκεια συζήτησης με θέμα την ανάπτυξη της Παγκόσμιας Οικονομίας. Φωτογραφία Dimitris Manis, Mignatiou.comΗ Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, και ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά την διάρκεια συζήτησης με θέμα την ανάπτυξη της Παγκόσμιας Οικονομίας. Φωτογραφία Dimitris Manis, Mignatiou.com

«Σκότωσε» κάθε ελπίδα για σοβαρή συζήτηση της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους σύντομα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Σόιμπλε, ο οποίος έντονα ενοχλημένος από την ανακίνηση του θέματος στη διάρκεια «ζωντανής» συζήτησης στο CNN, υποστήριξε ότι κάποιοι παραπλανούν τον ελληνικό λαό. 


Ο Γερμανός υπουργός ρωτήθηκε για το τι ακριβώς θέλει να δει η Γερμανία πριν υπογράψει μια συμφωνία για τη βιωσιμότητα του χρέους, και βρήκε την ευκαιρία να εκφράσει τα «αισθήματά» του για την Ελλάδα. «Έχουμε», είπε, «μια σαφή απόφαση στο Eurogroup η οποία εμπεριέχει όλα τα σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση για την Ελλάδα. 

Τα πάντα αναφέρονται στην απόφαση μας στο Eurogroup του Μαΐου και τώρα είναι στο χέρι της Ελλάδας να προσφέρει ό, τι η Ελλάδα έχει υποσχεθεί».

 Στη συνέχεια αφηγήθηκε ένα περιστατικό με τον Έλληνα ομόλογό του, Ευκλείδη Τσακαλώτο: «Με την αφορμή αυτή να αναφέρω πως στο Eurogroup του Μαΐου είχα υπενθυμίσει στον Έλληνα συνάδελφό μου Τσακαλώτο, τι είχε πει ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο προκάτοχός του, ότι ακόμη και εάν διαγραφεί όλο το ελληνικό χρέους, η κατάσταση θα είναι η ίδια σε δύο με τρία χρόνια. Και ο Τσακαλώτος που απάντησε πως δεν είναι κάτι που λέει ο Γιάνης, είναι κάτι που έχω γράψει σε ένα βιβλίο». 

«Το χρέος», συνέχισε, «δεν είναι πραγματικά για την προσεχή δεκαετία το πρόβλημα της Ελλάδας. Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της. Χρηματοδοτείται για μια δεκαετία χωρίς μεγάλα επιτόκια. Πληρώνει πολύ λιγότερο από ό, τι για παράδειγμα η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Το χρέος δεν είναι το πρόβλημα της Ελλάδας». 

Ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε ότι «το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η ανταγωνιστικότητα, να αποκτήσει και όχι να επανακτήσει ανταγωνιστικότητα, με την οικοδόμηση μια διοίκησης που θα ταιριάζει σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία και θα εφαρμόζει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. (Οι Έλληνες) έχουν δεσμευθεί και τώρα πρέπει να παραδώσουν. Και βοηθάμε. 

Αλλά η κύρια συζήτηση για το χρέος είναι παραπλανητική για τους ανθρώπους στην Ελλάδα. Θα πρέπει να κάνουν ό, τι πρέπει να κάνουν. Κανείς άλλος δεν μπορεί να το κάνει. Αυτό είναι το πρόβλημα». 

Από την πλευρά της, η κ. Λαγκάρντ που έλαβε μέρος στην ίδια συζήτηση, όταν ρωτήθηκςε τι πρέπει να γίνει για να εμπλακεί το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, απάντησε: 

«Το ίδιο πράγμα που έχουμε συζητήσει επανειλημμένα και αυτό είναι σημαντική βελτίωση στην οικονομική κατάσταση που θα δημιουργηθεί από τα διαρθρωτικά και τα άλλα προαπαιτούμενα που έχουν συζητηθεί. Δεν είμαστε ακόμα εκεί. Και σαφώς ένα χρέος που να είναι βιώσιμο, διότι αυτοί είναι οι κανόνες βάσει των οποίων το ΔΝΤ μπορεί να δεσμεύσει διεθνή οικονομική στήριξη».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: