Σοβαρός προβληματισμός

Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν τον κόσμο κυβερνούν κάποιοι έξυπνοι που μας δουλεύουν ή κάποιοι ηλίθιοι που μιλάνε σοβαρά.

Mark Twain, 1835-1910, Αμερικανός συγγραφέας

Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016

Τα κατάφεραν και συνεχίζουν τον εξευτελισμό μας - Spiegel : H Eλλάδα είναι μια καμένη χώρα! Παγκόσμια Τράπεζα: Στην ίδια θέση Ελλάδα, Αφγανιστάν, Σουρινάμ και Γουινέα-Μπισσάου!


Την εικόνα μιας ξοφλημένης χώρας μεταδίδουν τις τελευταίες ώρες για την Ελλάδα διεθνή ΜΜΕ αλλά και η Παγκόσμια Τράπεζα.
«Και άλλα δισεκατομμύρια για μια καμένη χώρα» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στο οικονομικό περιοδικό manager magazin, το οποίο ανήκει στον όμιλο Spiegel.

 Το άρθρο (σύμφωνα με την Μαρία Ρηγούτσου-DW)  ξεκινάει με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δις ευρώ στην Ελλάδα αναφέροντας παράλληλα τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα και στο γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι την εγκατέλειψαν. «’Θα τα καταφέρουμε’ δήλωσε την περασμένη Κυριακή ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Με αυτά τα λόγια υποσχέθηκε ο πρόσφατα επανεκλεγμένος πρόεδρος του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ να βγάλει τη χώρα του από την κρίση μέχρι το 2021.

Πώς όμως ο Τσίπρας θα το καταφέρει αυτό παραμένει μυστήριο. Ακόμα και εάν οι δανειστές προχωρούσαν σε νέες παραχωρήσεις , σαν ένδειξη καλής θελήσεως για το ναι του σε νέες περικοπές με στόχο την απομείωση του χρέους– ένα πραγματικά απελευθερωτικό κούρεμα του χρέους δεν θα γίνει με την γερμανική κυβέρνηση και τους άλλους δανειστές. Η κατάσταση για τον δημόσιο προϋπολογισμό και τους ανθρώπους στην Ελλάδα παραμένει δραματική. Μετά από επτά χρόνια οικονομικής συρρίκνωσης η κρίση είναι περισσότερο ένα διαρκές παρά ένα μεταβατικό φαινόμενο».

Το άρθρο αναφέρει ακόμα ότι η ανεργία παραμένει η υψηλότερη στην Ευρώπη ενώ οι μισοί νέοι κάτω των 25 χρόνων είναι άνεργοι, χωρίς προοπτική και παραμένουν στην οικογένεια ζώντας από μισθούς και συντάξεις των γονέων οι οποίες και αυτές ολοένα και περικόπτονται. Επιπλέον οι ελεύθεροι επαγγελματίες όλο και σπανιότερα είναι σε θέση να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους. Το άρθρο αναφέρεται ακόμα στις εξαγγελίες της κυβέρνησης ότι το 2017 αναμένεται οικονομική αύξηση κατά 2,7%, το χρέος θα φθάσει στο 175% του ΑΕΠ και η ανεργία θα μειωθεί στο 22,5%. Ωστόσο το άρθρο αναφέρει πως η κυβέρνηση θα καταφέρει να επιτύχει τους στόχους της «αγγίζοντας εκεί που πονάει περισσότερο.

 Οι μισθοί θα επιβαρυνθούν με μεγαλύτερες εισφορές, οι συντάξεις θα μειωθούν και πάλι και θα αυξηθούν οι φόροι στη βενζίνη, τον καπνό και τις επικοινωνίες. Η κυβέρνηση Τσίπρα φαίνεται να έχει συνυπολογίσει τον κίνδυνο ότι με τον τρόπο αυτό συνεχίζει να κυνηγάει τους Έλληνες με προσόντα και να τους διώχνει από τη χώρα φαίνεται. Ήδη 500.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από τότε που ξεκίνησε η κρίση».

«Κατρακύλα» τριών θέσεων υπέστη η Ελλάδα στην ετήσια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ευκολία του επιχειρείν, με κυριότερες αδυναμίες την εφαρμογή συμβολαίων και την καταγραφή περιουσίας – ζητήματα κρίσιμα για την προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό.

Στην κατάταξη του 2017, η χώρα μας έπεσε στην 61η θέση ανάμεσα σε 190 χώρες, από την 58η που ήταν πέρυσι, καταγράφοντας πτώση σε οκτώ από τους δέκα παράγοντες που αξιολογούνται.
Στο μέτωπο της εφαρμογής συμβολαίων, όπου ουσιαστικά κρίνεται η δυνατότητα μίας χώρας να εγγυάται την τήρηση επιχειρηματικών συμφωνιών και να προστατεύει τους επενδυτές, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 133η θέση, δεύτερη χειρότερη ανάμεσα στις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου, με εξαίρεση την Κύπρο, που βρίσκεται έξι θέσεις χαμηλότερα.

Βασικό πρόβλημα είναι το τεράστιο χρονικό διάστημα που απαιτεί η νομική επίλυση προσφυγών γύρω από την τήρηση συμβολαίων, καθώς κατά μέσο όρο τα ελληνικά δικαστήρια χρειάζονται 1.580 ημέρες για να εκδώσουν απόφαση, ήτοι σχεδόν τεσσεράμισι χρόνια.
Πρόκειται για μία από τις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο, με δεδομένο ότι οι μοναδικές χώρες όπου η Δικαιοσύνη χρειάζεται περισσότερο χρόνο είναι το Αφγανιστάν, το Σουρινάμ και η Γουινέα-Μπισσάου.
Η χώρα με το καλύτερο θεσμικό πλαίσιο για την επίλυση διενέξεων γύρω από συμβόλαια είναι η Νότια Κορέα, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Σιγκαπούρη, όπου γίνονται και οι ταχύτερες εκδικάσεις διαφορών, κατά μέσο όρο σε 164 ημέρες.

Παρόμοια είναι η εικόνα στην καταγραφή περιουσίας, η χώρα μας καταλαμβάνει την 141η θέση, χειρότερα από χώρες όμως η Βενεζουέλα, η Γρανάδα, τη Τανζανία, το Μάλι και η Γουινέα.
Ένα από τα βασικότερα προβλήματα είναι ο αριθμός των διαδικασιών που απαιτείται να ολοκληρώσει μία νέα επιχείρηση, δέκα τον αριθμό. Την ίδια στιγμή, η ποιότητα των σχετικών δημόσιων υπηρεσιών βαθμολογείται με 4,5 και άριστα το 30.

Προβληματισμό προκαλεί επίσης η χαμηλή κατάταξη της Ελλάδας στην εύρεση χρηματοδότησης, όπου η χώρα μας βρίσκεται στην 82η θέση, υποχωρώντας κατά τέσσερις θέσεις σε σχέση με πέρυσι.
Το ελληνικό χρέος και πάλι αντικείμενο σχολιασμού στη Süddeutsche Zeitung, την επαύριο της σχετικής συζήτησης Τσίπρα – Μέρκελ, στο περιθώριο του Συμβουλίου Κορυφής των Βρυξελλών.

 Η σχολιάστρια υπενθυμίζει τη σπάνια ταύτιση απόψεων μεταξύ Σόιμπλε και Βαρουφάκη, όταν ο τελευταίος σε κάποια συνάντηση είχε πει ότι η διαγραφή χρεών δεν αποφέρει οφέλη, γιατί σε 3 χρόνια θα ξαναγίνουν εάν δεν αλλάξει το ίδιο το σύστημα. «Στο ερώτημα, πόσο καιρό ακόμη θα συνομιλούν οι δύο πολιτικοί χωρίς αποτέλεσμα, η απάντηση είναι μόνο μία, όσο καιρό χρειάζεται μέχρι να αδειάσουν τα ταμεία στην Ελλάδα», υποστηρίζει η αρθρογράφος. «Μόνο τότε η Γερμανία και οι άλλες χώρες του ευρώ θα βρεθούν ενώπιον του προβλήματος, εάν θα χαρίσουν τα ελληνικά χρέη πολλών δις ευρώ. Αυτό εξαρτάται από τα ελληνικά ανταλλάγματα. Εάν καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η αλλαγή συστήματος που είχε προτείνει ο Βαρουφάκης μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς ευρώ, θα ήταν για το Βερολίνο μια σταθερή βάση διαπραγματεύσεων» υποστηρίζει η εφημερίδα.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: