Σοβαρός προβληματισμός

Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν τον κόσμο κυβερνούν κάποιοι έξυπνοι που μας δουλεύουν ή κάποιοι ηλίθιοι που μιλάνε σοβαρά.

Mark Twain, 1835-1910, Αμερικανός συγγραφέας

Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2016

Ιταλία: Το «Όχι» αδιαφιλονίκητο φαβορί – Ακόμη και οι εταιρείες δημοσκοπήσεων αναγκάζονται να το παραδεχτούν

ΤΡΟΜΟΣ ΣΟΙΜΠΛΕ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΝΤ.ΤΡΑΜΠ: «ΜΑΣ ΑΝΑΤΡΕΠΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ»
Μια περίπου εβδομάδα πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα για την συνταγματική μεταρρύθμιση στην Ιταλία στις 4 Δεκεμβρίου, το «Όχι» περνά μπροστά σε όλες τις δημοσκοπήσεις, δείχνοντας σαφές προβάδισμα και πτώση της κυβέρνησης Ρέντσι.

Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δήλωσε πως «αν χάσει την αναμέτρηση, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν χρειαστεί να συνεργασθεί μαζί του για νέες θεσμικές αλλαγές, αλλά θα πρέπει να πετύχει συμφωνία με τον Μπέπε Γκρίλλο».
Σήμερα το απόγευμα, σε μεγάλη συγκέντρωση σε συνεδριακό κέντρο της Ρώμης, ο Ιταλός πρωθυπουργός προσπάθησε  να πείσει όσους περισσότερους αναποφάσιστους μπορεί, να τον στηρίξουν.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις βλέπουν πάντως ένα σαφές προβάδισμα του «Όχι».
Πολλοί σχολιαστές, όμως, επιμένουν ότι αν η κυβέρνηση συνεχίσει να διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία στην βουλή και στην γερουσία, ο Ματέο Ρέντσι θα πρέπει να λάβει υπόψη ότι έχει αναλάβει ένα θεσμικό καθήκον και κατά συνέπεια θα πρέπει να συνεχίσει να κυβερνά την Ιταλία.
Στο μεταξύ, το βρετανικό περιοδικό Economist, γράφει ότι ακόμα και σε περίπτωση παραίτησης του Ιταλού κεντροαριστερού πρωθυπουργού, δεν πρόκειται να έρθει η συντέλεια του κόσμου. «Υπάρχει πάντα η λύση της κυβέρνησης τεχνοκρατών», υπογραμμίζει  το περιοδικό.
Ένα τέτοιο όμως ενδεχόμενο θα φέρει περισσότερους φόρους στην ιταλική κοινωνία με αποτέλεσμα να υπάρξουν σοβαρές αναταραχές με αρνητικές επιπτώσεις στη θέση της χώρας ακόμη και στο ίδιο το ευρωπαϊκό νόμισμα.
Πολλοί βέβαια, εκτομούν ότι αν επικρατήσει το «Όχι» στο δημοψήφισμα θα  προκηρυχθούν αμέσως πρόωρες εκλογές, με πιθανότερη μια νίκη του κινήματος  «Πέντε Αστέρων».
Προβλήματα στο Βερολίνο εξαιτίας Τραμπ
Από την άλλη πλευρά στο Βερολίνο, το σημαντικότερο πρόβλημα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών ακούει στο όνομα του νεοεκλεγέντος Αμερικανού προέδρου.
Η ανησυχία που έχει προκαλέσει στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών η αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο, είναι πολύ μεγάλη, δεδομένου ότι ανατρέπονται τα σχέδια που έχει κάνει το Βερολίνο για την περίοδο από την 1η Δεκεμβρίου και μετά, όταν δηλαδή θα έχει αναλάβει την προεδρία του G20.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, o Βόλφγκανγκ Σόιμπλε  φοβάται ότι θα αποτύχει η γερμανική προεδρία του G20, διότι δεν μπορεί κανείς να υπολογίζει με σημαντικές αποφάσεις της ομάδας, όταν θα αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ.
Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ αναμένει να υπάρξει στασιμότητα ιδίως στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω των φορολογικών παραδείσων.
Η συνάντηση των 20 σημαντικότερων βιομηχανικών και αναπτυσσόμενων χωρών του κόσμου θα γίνει στις 17 και 18 Μαρτίου στο Μπάντεν-Μπάντεν, δηλαδή λιγότερους από δύο μήνες αφότου αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ ο Τραμπ, και εντός αυτού του χρονικού διαστήματος είναι αδύνατον το οικονομικό του επιτελείο να είναι σε θέση να πάρει αποφάσεις.
Επιπλέον, ο Σόιμπλε, κατά το γερμανικό περιοδικό, φοβάται ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα προτιμήσει σταδιακά μονομερείς ενέργειες και επομένως διεθνείς συνεργασίες, όπως αυτή του G20, θα χάσουν την αίγλη τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: