Σοβαρός προβληματισμός

Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν τον κόσμο κυβερνούν κάποιοι έξυπνοι που μας δουλεύουν ή κάποιοι ηλίθιοι που μιλάνε σοβαρά.

Mark Twain, 1835-1910, Αμερικανός συγγραφέας

Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2016

ΕΛΛΑΔΑ: Η ΝΗΣΟΣ ΝΑΟΥΡΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

lathro_greek_flag_apovivasi

Ως γνωστόν, η Αυστραλία αποτελεί σήμερα ένα από τα λίγα εκτός ευρωπαϊκής ηπείρου κράτη που λειτουργεί σύμφωνα με το δυτικό πολιτικό μοντέλο. 

Η χώρα αυτή, το αξιοθαύμαστο δημιούργημα των Ευρωπαίων αποίκων του ΙΖ΄ αιώνα, έχει τα τελευταία χρόνια υιοθετήσει μία εξίσου αξιοθαύμαστη μεταναστευτική πολιτική. Αποστέλλει, λοιπόν, όλους τους αιτούντες άσυλο πρόσφυγες στο γειτονικό της νησιωτικό κρατίδιο Ναουρού, όπου εγκαθίστανται σε κέντρα κράτησης, τα οποία λειτουργούν με έξοδα των αυστραλιανών αρχών. Με αυτό τον τρόπο η Αυστραλία αποφεύγει την ανεξέλεγκτη εισροή προσφύγων στο έδαφός της, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες.

Η ιδέα αυτή που εφαρμόστηκε στην μακρινή χώρα των καγκουρό έχει αρχίσει τελευταία να κερδίζει έδαφος και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα, στην Γερμανία και την Αυστρία τα κυβερνώντα κόμματα, τα οποία αντιπροσωπεύουν τις ελίτ που έσυραν την Ευρώπη στην σημερινή κοινωνικοοικονομική της κατάντια, τρομοκρατημένα από την επέλαση των ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων, ψάχνουν διέξοδο σε μία λύση τύπου Ναουρού. Η άποψη αυτή πρωτοδιατυπώθηκε απ’ τον νεαρό υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας, ενώ εσχάτως ακούγεται έντονα και στο εσωτερικό του CDU της κ. Μέρκελ.

Κι αν ακόμη αντιτάξει κανείς ότι οι προαναφερθέντες κι οι απόψεις τους σύντομα θα αποτελούν μειοψηφία στον ευρωπαϊκό πολιτικό χάρτη, σίγουρα δεν μπορεί να αποκλείσει ότι κι οι επερχόμενοι ίσως συμφωνήσουν με το αυστραλιανό σχέδιο. Κι αυτό γιατί, οι δυνάμεις της σύγχρονης ευρωπαϊκής δεξιάς ( Όρμπαν, Λεπέν, Χόφερ, κλπ) θα ανακαλύψουν σε αυτό το σχέδιο την ευκαιρία να προστατέψουν τις χώρες τους απ’ την ισλαμοποίηση, την πληθυσμιακή αλλοίωση, την ανεργία. Επομένως, η πιθανότητα δημιουργίας νήσου Ναουρού στην Γηραιά Ήπειρο πρέπει να θεωρείται από κάθε άποψη βάσιμη.

Και πράγματι ένα τέτοιο σχέδιο δεν αποκλείεται να αποδεικνύονταν σωτήριο για τις χώρες της Ε.Ε.. Για όλες τις χώρες, όμως; Εδώ η απάντηση δυστυχώς δεν γίνεται να είναι απολύτως καταφατική. Κι αυτό γιατί είναι προφανές ότι η χώρα που θα επωμιστεί το ρόλο του Ναουρού θα βρεθεί αντιμέτωπη με σωρεία προβλημάτων, τα οποία θα την φέρουν ένα βήμα απ’ το χείλος του γκρεμού. Πιθανόν μάλιστα να είναι αυτά που θα τις δώσουν και το τελειωτικό χτύπημα, ειδικά όταν αυτή βρίσκεται ήδη σε μία άκρως επικίνδυνη κατάσταση.

Συγκεκριμένα, ο εγκλωβισμός των προσφύγων στην χώρα-Ναουρού θα προκαλέσει αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες (βλ. Χίο), τουριστική υποβάθμιση καθώς και διασπορά επικίνδυνων ασθενειών. Ταυτόχρονα, βέβαια, ο κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων από τζιχαντιστές, στην χώρα αυτή, θα χτυπήσει κόκκινο, ενώ μακροπρόθεσμα θα γίνει ορατό και το φάσμα της ισλαμοποίησης και του εθνικού της αποχρωματισμού.

Ας έρθουμε, όμως, τώρα στο που θα μπορούσε να στηθεί αυτή η αποθήκη ψυχών, όπως θα έλεγαν κι οι ανθρωπιστές σύντροφοι της αριστεράς πριν την φιλοευρωπαϊκή μεταστροφή τους. Η απάντηση είναι απλούστατη και δεν απαιτεί ιδιαίτερη σκέψη.

Η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στην χειρότερη οικονομική κατάσταση από κάθε άλλη χώρα της Ε.Ε. κι η οποία έχει μέχρι στιγμής σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης, προορίζεται σε περίπτωση υλοποίησης του προαναφερθέντος σχεδίου για τον ρόλο του Ναουρού. Το δήλωσε, άλλωστε, ξεκάθαρα κι ο σύμβουλος της κ. Μέρκελ, Γκέραλντ Κνάους. Δεν είναι, επίσης, απίθανο η εγκατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα να γίνει με αντάλλαγμα διευκολύνσεις στο θέμα του χρέους, κάτι που ακούστηκε ιδιαίτερα και το προηγούμενο καλοκαίρι.

Δυστυχώς, βέβαια, από ελληνικής πλευράς η απάντηση δεν είναι η πρέπουσα. Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι το προσφυγικό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και τονίζει ότι η λύση του πρέπει να γίνει προς όφελος όλων των μελών της Ε.Ε..

Αντιθέτως, όμως, μία σοβαρή κι υπεύθυνη κυβέρνηση, χωρίς ιδεοληψίες, θα έκανε ξεκάθαρο σε όλους ότι πρωτίστως εξυπηρετεί τα συμφέροντα της πατρίδος και των πολιτών της. Έτσι, χωρίς χρονοτριβές θα εργάζονταν για την δημιουργία ασφαλών κλειστών κέντρων κράτησης για τους πρόσφυγες, ώστε να μην αφήνει την ύπαιθρο και τα νησιά έρμαιο στα χέρια των διαφόρων ύποπτων Μ.Κ.Ο.. Συνάμα, θα κατήγγειλε διεθνώς τον Ερντογάν, ο οποίος σε αγαστή συνεργασία με τους δουλέμπορους εξαπολύει ορδές προσφύγων και λαθρομεταναστών στο Αιγαίο. Έπειτα, θα καθιστούσε το προσφυγικό ως ένα θέμα ύψιστης εθνικής σημασίας και θα το διαχώριζε πλήρως από το ελληνικό χρέος.

Κι αυτό επειδή ποτέ στην Ιστορία λαός δεν αφανίστηκε λόγω οικονομικών προβλημάτων, ενώ επανειλημμένως έθνη σβήστηκαν απ’ τον χάρτη γιατί έγιναν μειοψηφία μέσα στην ίδια τους την χώρα. Θα αντιμετώπιζε, δηλαδή, το όλο ζήτημα σεβόμενη πάντα τα δικαιώματα των προσφύγων και τις δεσμεύσεις της χώρας, χωρίς όμως να λησμονεί τους μέγιστους κινδύνους που αυτό εγκυμονεί.

Όλα αυτά θα τα έκανε όμως μία σοβαρή κι υπεύθυνη κυβέρνηση χωρίς ιδεοληψίες. Καμία σχέση, δηλαδή με τους Συριζανέλ. Για τον λόγο αυτό η προοπτική Ναουρού ας είναι στο βάθος του μυαλού μας…

Δεν υπάρχουν σχόλια: