Σοβαρός προβληματισμός

Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν τον κόσμο κυβερνούν κάποιοι έξυπνοι που μας δουλεύουν ή κάποιοι ηλίθιοι που μιλάνε σοβαρά.

Mark Twain, 1835-1910, Αμερικανός συγγραφέας

Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2016

Η παραδοχή του Ομπάμα για την ΝΤΠ!

obama_trump708
Με άλλα λόγια ο Μπάρακ Ομπάμα ανέφερε ότι η εκλογή Τραμπ οφείλεται εν πολλοίς στη αντίδραση του κόσμου απέναντι στη ΝΤΠ!
Μεγάλο μέρος των ερωτήσεων που τέθηκαν στον Μπάρακ Ομπάμα αφορούσε στις εκλογές στις ΗΠΑ και στον διάδοχό του Ντόναλντ Τραμπ. Οπως ήταν φυσικό, ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε εκτεταμένα γι’ αυτό.

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα ομολόγησε: «Εξεπλάγην κι εγώ από το αποτέλεσμα των εκλογών».
Σημείωσε ωστόσο: «Ακόμη και σήμερα δεν νιώθω υπεύθυνος για τις δηλώσεις του νεοεκλεγέντος προέδρου, όμως ως πρόεδρος των ΗΠΑ οφείλω να διασφαλίσω ομαλή μετάβαση και να καταθέσω τις καλύτερες ιδέες μου για το πώς πρέπει να πάμε μπροστά. Θα υψώσω την φωνή μου όπου θεωρώ ότι το ρεπουμπλικανικό κόμμα έχει άδικο, όμως θα συνεργαστώ με τον Τραμπ».
Δεν δίστασε ωστόσο να διαμηνύσει εκ νέου πως διαφωνεί με τον Τραμπ: «Ακούσατε και τις θέσεις των Ρεπουμπλικάνων, μερικές είναι ανησυχητικές δεν αγγίζουν καν πραγματικά γεγονότα, όμως χρησιμοποιήθηκαν αποτελεσματικά στην προεκλογική εκστρατεία. Ο κ. Τραμπ διεύρυνε την εκλογική του βάση χάρη σε τέτοιου είδους δηλώσεις» είπε με έμφαση ο Ομπάμα.
Ο Ομπάμα σχολίασε και τις αιτίες του αποτελέσματος. Σε μια αποστροφή που θα μπορούσε να εμπεριέχει και αιχμή για την προεκλογική καμπάνια της Χίλαρι Κλίντον, ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε: «Το αποτέλεσμα εξαρτάται από τις εκστρατείες, από την ανάγκη και την όρεξη του κόσμου για αλλαγή, το ποιος είναι ο απερχόμενος, την ανάγκη για αλλαγή μετά από δύο θητείες Δημοκρατικών».
Υποστήριξε επίσης ότι υπάρχει αβεβαιότητα: «Δεν είναι σαφής η εικόνα της εθνικής μας ταυτότητας, υπάρχει κρίση πολιτιστικής ταυτότητας και αυτό δημιουργεί ένα μείγμα που δεν ξέρουμε που οδηγεί. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτά ευνόησαν τον λαϊκισμό. Βλέπουμε έναν Τραμπ και έναν Σάντερς δύο υποψηφίους πολύ διαφορετικούς μεταξύ τους που είχαν πολύ μεγάλη επιτυχία. Παίζει ρόλο η παγκοσμιοποίηση».
Ξεκαθάρισε επιπλέον, ότι δεν υπάρχουν συγκρίσεις μεταξύ χωρών. «Υπάρχει βεβαίως διαφορά μεταξύ δημοψηφίσματος και ενός πολύπλοκου θέματος όπως οι σχέσεις ΕΕ-Βρετανίας και στις εκλογές για την προεδρία των ΗΠΑ» είπε και πρόσθεσε: «Δεν έχει νόημα να κάνουμε συγκρίσεις με την Τερέζα Μέι ή με την Μαρίν Λεπέν. Η κατάσταση στις χώρες είναι τελείως διαφορετική. Η εξέλιξη της ιστορίας δεν είναι γραμμική».
Ο Ομπάμα σημείωσε επίσης πως «είναι καθήκον των ηγετών να ενσκήψουν στις αγωνίες των πολιτών». Απαντώντας στο αν είδε άγχος, θυμό και αγωνία στους αμερικανούς απάντησε καταφατικά: «Βεβαίως και είδα. Επρεπε να περάσουμε από την ύφεση στην ανάκαμψη. Πολλοί είχαν την εντύπωση ότι το παιχνίδι ήταν φτιαγμένο υπέρ της Wall Street. Αυτή είναι μια άποψη που έχει πολλούς οπαδούς».
Καταλήγοντας ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε: «Το μάθημα που πήρα εγώ είναι προβλήματα όπως η ισότητα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Τον φόβο ότι τα παιδιά μας δεν θα ζήσουν το ίδιο καλά όπως εμείς. Αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με δραστικές αποφάσεις. Να σας πω την αλήθεια αυτή ήταν και η βασική μου προτεραιότητα αυτά τα 8 χρόνια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: