Σοβαρός προβληματισμός

Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν τον κόσμο κυβερνούν κάποιοι έξυπνοι που μας δουλεύουν ή κάποιοι ηλίθιοι που μιλάνε σοβαρά.

Mark Twain, 1835-1910, Αμερικανός συγγραφέας

Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2016

Η Ελλάδα μπροστά στο «Μνημόνιο 4» με αποκλειστική ευθύνη του Τσίπρα – Καμία επιείκεια και σκληρά μέτρα ζητούν οι Γερμανοί – Προβλέπουν 100 δισ.

alexis-tsipras-angela-merkel-greece-germany
Για τέταρτο μνημόνιο στην Ελλάδα κάνει λόγο η εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» επικαλούμενη το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι, σε περίπτωση που οι δανειστές επιδείξουν… επιείκεια στην Αθήνα, τότε η χώρα μας θα χρειαστεί επιπρόσθετη χρηματοδότηση, ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ. Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος της Κ.Ο των δύο χριστιανικών κομμάτων για δημοσιονομικά ζητήματα (των CSU και CDU), Έκχαρτ Ρέμπεργκ τόνισε ότι, η κυβέρνηση Τσίπρα οφείλει να εφαρμόσει τις συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις χωρίς εκπτώσεις.

«Αν οι δανειστές των Αθηνών, όπως η Γερμανία, επιδείξουν υπερβολική επιείκεια έναντι των στόχων της λιτότητας στην Ελλάδα», όπως αναφέρει σε άρθρο της η «FAZ», τότε αυτό θα μπορούσε να τους κοστίσει ακριβά. Η Ελλάδα έχει συμφωνήσει να πετύχει τα επόμενα χρόνια πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ. Αν καταφέρει πλεόνασμα 1,5%, όπως ζητά το ΔΝΤ, τότε η Αθήνα θα χρειαζόταν μεσοπρόθεσμα πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 100 περίπου δις ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών.
Αυτό το ποσό ανέφερε την περασμένη εβδομάδα στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής βουλής ο υφυπουργός Οικονομικών, Γενς Σπαν. Σε αυτή την περίπτωση οι δανειστές θα έπρεπε να επωμισθούν το πρόσθετο αυτό βάρος. «Και αυτό θα ήταν περίπου ένα νέο πακέτο βοήθειας», υποστήριξε ενώπιον των βουλευτών ο Σπαν.

Ο εκπρόσωπος μάλιστα της κοινοβουλευτικής ομάδας των δύο χριστιανικών κομμάτων για δημοσιονομικά ζητήματα Έκχαρτ Ρέμπεργκ έσπευσε να δηλώσει στην γερμανική εφημερίδα: «Και μόνον αυτός ο υπολογισμός δείχνει ξεκάθαρα τα προβλήματα που έχει ακόμα να αντιμετωπίσει η Ελλάδα. Τα προβλήματα αυτά δεν θα μπορούσαν να μετατεθούν για μια ακόμη φορά στους «ώμους» των Ευρωπαίων εταίρων της Αθήνας».
Ο Ρέμπεργκ πρόσθεσε : «Πάντως εμείς δεν πρόκειται να συμπράξουμε ούτε σε ένα ονομαστικό κούρεμα χρέους ούτε σε πρόσθετη οικονομική βοήθεια σε τέτοιο ύψος». Τέλος, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα οφείλει να εφαρμόσει τις συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις χωρίς εκπτώσεις.
Δυστυχώς κύριε Τσίπρα τα ψέματα τελείωσαν. Και δυστυχώς για τους πολίτες αυτής της ταλαίπωρης χώρας, το «Μνημόνιο 4» επικρέμεται ως άλλη δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια τους…

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: