Σοβαρός προβληματισμός

Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν τον κόσμο κυβερνούν κάποιοι έξυπνοι που μας δουλεύουν ή κάποιοι ηλίθιοι που μιλάνε σοβαρά.

Mark Twain, 1835-1910, Αμερικανός συγγραφέας

Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2016

“Το ΝΑΤΟ μπορεί να διαλυθεί μέσα στα επόμενα 5 χρόνια”! Ποιος και γιατί το προβλέπει

nato
Μπορεί να ζήσουμε ακόμη και τη διάλυση του ΝΑΤΟ; Η εκλογή Τραμπ έχει αρχίσει να προκαλεί τέτοιες συζητήσεις. Κάποιοι είναι βέβαιοι για την υποβάθμισή του. Άλλοι πάλι δεν αποκλείουν ακόμη και τη διάλυση. Οι πληροφορίες λένε ότι ο Ομπάμα στη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό δεν απέκλεισε ακόμη κι αυτό το ενδεχόμενο.
Η πολιτική που θα ακολουθήσει ο Τραμπ με την ανάληψη των καθηκόντων του θα έχει οπωσδήποτε επιπτώσεις για τη Συμμαχία.

Ο πρώην αναπληρωτής διοικητής του ΝΑΤΟ,ο Βρετανός στρατηγός Sir Richard Shirreff, δεν είναι πολύ αισιόδοξος. Πιστεύει ότι οι απόψεις του Τραμπ μπορούν να διαβρώσουν το κλίμα εμπιστούνης στο ΝΑΤΟ και δώσουν στη Συμμαχία το “τελικό χτύπημα”.
Ο πρώην Αναπληρωτής Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής Ευρώπης (Αναπληρωτής SACEUR) Sir Richard Shirreff πιστεύει ότι αν  ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ “συνεχίσει να υπονομεύει την αξιοπιστία της συλλογικής άμυνας, όπως ο ίδιος έχει κάνει ως υποψήφιος, τότε το ΝΑΤΟ δεν θα επιβιώσει.Κι αυτό θα γίνει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια»!
Ο Shirreff θεωρεί ως επικίνδυνη την αμφισβήτηση του άρθρου 5 από τον Τράμπ. Το άρθρο που προβλέπει ότι όλοι οι Σύμμαχοι προστρέχουν προς βοήθεια ενός μέλους της Συμμαχίας, όταν αυτό δέχεται επίθεση. Στην Ελλάδα αυτό το άρθρο δεν το ΄χουμε δει να εφαρμόζεται όταν το χρειαστήκαμε έναντι της Τουρκίας. Ο Τραμπ σε γενικές γραμμές υποστηρίζει ότι δεν μπορεί οι ΗΠΑ να βάζουν διαρκώς τα περισσότερα λεφτά για να εξασφαλίζουν την ασφάλεια των Ευρωπαίων που πληρώνουν πολύ λιγότερα. Έχει δίκιο και το μήνυμα του απευθύνεται προφανώς προς τους Γερμανούς …Σκρουτζ, οι οποίοι γεμίζουν τα ταμεία τους με χρήμα και τώρα τελευταία με χρυσό και αρνούνται να βάλουν το χέρι στη τσέπη ακόμη και για τα αυτονόητα.
Ο  Shirreff το  Μάιο 2016 παρουσίασε  ένα βιβλίο με τίτλο «2017: Πόλεμος με τη Ρωσία:. Επείγουσα Προειδοποίηση από την Ανώτερη Στρατιωτική Διοίκηση». Στο βιβλίο του ο πρώην αναπληρωτής διοικητής του ΝΑΤΟ παρουσίασε ένα σενάριο όπου η Ρωσία εισβάλει  στην Ουκρανία και άλλες χώρες της Βαλτικής προκαλώντας μια άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ.
Υπενθυμίζεται ότι ο Επικεφαλής  του Γενικού Μεικτού Επιτελείου των ΗΠΑ στρατηγός  Dunford, χαρακτήρισε τη  Ρωσία ως “ένα έθνος που θα μπορούσε να αποτελέσει μια υπαρξιακή απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του  Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ τόνισε ότι η Ρωσία δεν αναμένει η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ να εγκαταλείψει αμέσως τα σχέδια για την επέκταση του ΝΑΤΟ. “Αυτό που περιμένουμε είναι μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση. Δεν περιμένουμε  ότι θα είμαστε σε θέση να επιλύσουμε όλα τα προβλήματα, ή ότι οι ΗΠΑ θα εγκαταλείψουν αμέσως τα σχέδια για την επέκταση ή τη μετακίνηση των υποδομών τους πιο κοντά στα σύνορά μας “, δήλωσε ο Πεσκόφ σε συνέντευξή του στο Mir-24, τηλεοπτικό κανάλι της Ρωσίας.
Μπορεί όλα αυτά να ΄ναι σενάρια. Όμως και μόνο το γεγονός ότι έχουν αρχίσει να συζητιούνται δημοσίως θα πρέπει να μας προβληματίζουν κι εδώ στην Ελλάδα.Ασχολείται άραγε κανείς;

Δεν υπάρχουν σχόλια: