Σοβαρός προβληματισμός

Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν τον κόσμο κυβερνούν κάποιοι έξυπνοι που μας δουλεύουν ή κάποιοι ηλίθιοι που μιλάνε σοβαρά.

Mark Twain, 1835-1910, Αμερικανός συγγραφέας

Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Ξεκινάει ο πόλεμος ΗΠΑ-Γερμανίας: «Αν ο Τραμπ επιβάλει δασμούς η Ευρώπη θα ανταποδώσει»

Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΘΑ ΚΤΥΠΗΣΕΙ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣτου Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Η περίοδος ανοχής φαίνεται πως λαμβάνει τέλος και ο πόλυαναμενόμενος οικονομικός πόλεμος ΗΠΑ-Γερμανίας ξεκινάει.

«Η Ευρώπη θα είναι υποχρεωμένη να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ στην περίπτωση που ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ περάσει από τα λόγια στις πράξεις κι εφαρμόσει μέτρα για να προστατεύσει τις αμερικανικές βιομηχανίες έναντι του ανταγωνισμού που αντιμετωπίζουν από το εξωτερικό» δήλωσε ο Φόλκερ Κάουντερ, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται σήμερα.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι Γερμανία και ΗΠΑ παύουν να είναι πλέον και τύποις «σύμμαχοι». Ο Ν.Τραμπ είναι αποφασισμένος να κτυπήσει την Γερμανία εκεί που υπερτερεί όλων. Στις εξαγωγές της και στα οικονομικά της πλεονάσματα που έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια από όταν αντικατέστησε το γερμανικό μάρκο με το ευρώ.
Άλλωστε ο ίδιος ο Ν.Τραμπ το έχει πει, η ΕΕ έχει μετατραπεί σε γερμανικό όχημα.
Ο Τραμπ ήδη απέσυρε επίσημα τις ΗΠΑ από τη Σύμπραξη της Περιοχής του Ειρηνικού (TPP), αποστασιοποιούμενος από πολλές χώρες στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, ενώ έχει δεσμευθεί πως θα επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στη χώρα του, τον Καναδά και το Μεξικό.

Ο Ν.Τραμπ έχει ήδη δηλώσει ότι θα επιβάλει δασμούς 35% στα γερμανικά αυτοκίνητα που παράγονται σε εργοστάσια στο Μεξικό ή αλλού και εισάγονται στις ΗΠΑ, καθώς όπως επιχειρηματολογεί αυτό θα δημιουργούσε περισσότερες θέσεις εργασίας στο αμερικανικό έδαφος.
«Εάν ο Ντόναλντ Τραμπ επιβάλει τιμωρητικούς δασμούς σε γερμανικά και ευρωπαϊκά προϊόντα, τότε η Ευρώπη πρέπει επίσης να επιβάλει τιμωρητικούς δασμούς σε προϊόντα των ΗΠΑ», τόνισε ο Κάουντερ στη συνέντευξή του στα έντυπα του ομίλου Funke, που δημοσιεύεται σήμερα Σάββατο.
«Δεν μπορούμε να αποδεχόμαστε τα πάντα», συνέχισε ο Κάουντερ.
Οι Γερμανοί αξιωματούχοι θα χρειαστεί να υπενθυμίσουν «στους φίλους μας στην Ουάσινγκτον ότι οι εμπορικοί πόλεμοι του παρελθόντος ήδη έχουν δείξει πως και οι δύο πλευρές χάνουν» σημείωσε ο ίδιος.
«Πρέπει απλά να πούμε ήρεμα και με αυτοπεποίθηση: Εάν ο Τραμπ κάνει αυτό που είπε, τότε η Ευρώπη θα είναι υποχρεωμένη να αντιδράσει», συμπλήρωσε ο Κάουντερ.
Η γερμανική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να προστατεύσει το διεθνές εμπόριο αφού ο Τραμπ απείλησε να επιβάλει μέτρα προστατευτισμού και ο κορυφαίος σύμβουλός του για θέματα εμπορίου κατηγόρησε τη Γερμανία πως εκμεταλλεύεται τη χαμηλή ισοτιμία του ευρώ για να αυξήσει τις εξαγωγές της.
Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έχει ήδη προτρέψει την Ευρωπαϊκή Ένωση να στρέψει το επίκεντρο της προσοχής της σε ό,τι αφορά το εμπόριο στην Ασία, αν ο Τραμπ εφαρμόσει πράγματι μια πολιτική προστατευτισμού.
Ήδη το Βερολίνο δείχνει να προσαρμόζεται στη νέα πραγματικότητα αφού η Κίνα έγινε ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας για πρώτη φορά το 2016, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ, που έπεσαν στην τρίτη θέση αυτής της κατάταξης, πίσω από τη Γαλλία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες.
Βέβαια η αμερικανική αγορά ως δυνατότητες είναι ασύγκριτα μεγαλύτερη από αυτήν της Κίνας. Όσο και αν δεν το παραδέχονται στο Βερολίνο η μη πρόσβαση των προϊόντων τους λόγω δασμών στις ΗΠΑ θα τους στοιχίσει πάρα πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: