Σοβαρός προβληματισμός

Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν τον κόσμο κυβερνούν κάποιοι έξυπνοι που μας δουλεύουν ή κάποιοι ηλίθιοι που μιλάνε σοβαρά.

Mark Twain, 1835-1910, Αμερικανός συγγραφέας

Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2017

Ξεσηκωμός στη Ρουμανία – Χιλιάδες στους δρόμους κατά της διαφθοράς των πολιτικών (βίντεο)

Ξεσηκωμός στη Ρουμανία – Χιλιάδες στους δρόμους κατά της διαφθοράς των πολιτικών (βίντεο)
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στη Ρουμανία διαδηλώνουν ενάντια στο κυβερνητικό διάταγμα με το οποίο προβλέπεται χαλάρωση των ρυθμίσεων του ποινικού κώδικα όσον αφορά τα αδικήματα διαφθοράς των πολιτικών.
Σε δεκάδες πόλεις της Ρουμανίας κατέβηκαν στους δρόμους τουλάχιστον 250.000 Ρουμάνοι.

Το διάταγμα αυτό θεωρείται η μεγαλύτερη οπισθοδρόμηση σε μεταρρυθμίσεις στην χώρα έπειτα από την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007.
Όπως μετέδωσαν αρκετά τοπικά μέσα ενημέρωσης οι πρωτοφανείς σε όγκο διαδηλώσεις ήταν οι μεγαλύτερες από εκείνες που οδήγησαν στην πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1989.
Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο κατέθεσε προσφυγή στο συνταγματικό δικαστήριο κατά του διατάγματος της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης του Σορίν Γκριντεάνου.
Περίπου 150.000 διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί το βράδυ έξω από το κτίριο συνεδρίασης του υπουργικού Συμβουλίου στο Βουκουρέστι, ενώ ακόμη 100.000 με 150.000 πολίτες, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας, διαδήλωσαν στην υπόλοιπη χώρα.
«Αποσύρετε το και μετά φύγετε», «Κλέφτες, κλέφτες», φώναζαν οι διαδηλωτές με πολλούς εξ αυτών να κραδαίνουν εθνικές σημαίες της Ρουμανίας.
Το κυβερνητικό διάταγμα, αν εγκριθεί όπως εκτιμάται εντός 10 ημερών, θα επιτρέψει σε πολλούς πολιτικούς να αποφύγουν τις ποινικές διώξεις.
Έτσι θα τερματιστεί η δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη εις βάρος του ηγέτη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Ρουμανίας, Λίβιου Νταγκνέα που κατηγορείται ότι άσκησε πολιτική επιρροή για να διασφαλίσει την κρατική μισθοδοσία δύο ανθρώπων που εργάζονταν στο κόμμα του στο χρονικό διάστημα μεταξύ 2006 και 2013.
Δεκάδες άλλοι πολιτικοί από όλα τα κόμματα αναμένεται να επωφεληθούν από το διάταγμα.
«Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο οι διαδηλωτές είναι αναστατωμένοι» τόνισε την Τρίτη το βράδυ ο Νταγκνέα στους δημοσιογράφους. Οι εισαγγελείς διαφθοράς ερευνούν αυτή την στιγμή πάνω από 2000 υποθέσεις κατάχρησης εξουσίας.
Ο πρόεδρος Κλάους Γιοβάνις που συμμετείχε στην έκτακτη σύσκεψη του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, τόνισε έπειτα στους δημοσιογράφους.
«Το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν μπορεί να δράσει με τον τρόπο που η κυβέρνηση έδρασε σε μια χώρα με κανόνες δικαίου, όπου η Ρουμανία είναι και θέλει να παραμείνει».
«Ο αγώνας κατά της διαφθοράς πρέπει να προχωρήσει, όχι να ηττηθεί. Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τις τελευταίες εξελίξεις στη Ρουμανία», δήλωσαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς σε κοινή τους ανακοίνωση νωρίτερα την Πέμπτη.
Έξι δυτικές χώρες, ανάμεσα τους η Γερμανία και οι ΗΠΑ, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση προειδοποιώντας ότι η κίνηση της κυβέρνησης θα υπονομεύσει την διεθνή φήμη και θέση της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: