Σοβαρός προβληματισμός

Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν τον κόσμο κυβερνούν κάποιοι έξυπνοι που μας δουλεύουν ή κάποιοι ηλίθιοι που μιλάνε σοβαρά.

Mark Twain, 1835-1910, Αμερικανός συγγραφέας

Σάββατο, 20 Μαΐου 2017

Η βρώμικη βιομηχανία φαρμάκων έφερε τα σούπερ-μικρόβια

H βιομηχανική ρύπανση από φαρμακευτικές εταιρείες στην Ινδία, οι οποίες παράγουν και προμηθεύουν με φάρμακα τις περισσότερες μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες στον κόσμο, δημιουργεί τα θανατηφόρα superbugs (σούπερ-μικρόβια), υποστηρίζει μια νέα επιστημονική  έρευνα. Κι όμως… οι παγκόσμιες υγειονομικές αρχές δεν έχουν θεσπίσει κανονισμούς για να σταματήσουν αυτό το φαινόμενο.

Μια πολύ σημαντική μελέτη που μόλις δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Infection, έδειξε «υπερβολικά υψηλά» επίπεδα αντιβιοτικών και αντιμυκητιακών υπολειμμάτων φαρμάκων σε πηγές νερού μέσα και γύρω από το σημαντικό κέντρο παραγωγής φαρμάκων στην ινδική πόλη Hyderabad, καθώς και υψηλά επίπεδα βακτηρίων και μυκήτων ανθεκτικά σε αυτά τα φάρμακα.
Η παρουσία κατάλοιπων φαρμάκων στο φυσικό περιβάλλον επιτρέπει στα μικρόβια που ζουν εκεί να δημιουργούν αντοχή στα συστατικά των φαρμάκων που υποτίθεται ότι θα τα σκοτώσουν, μετατρέποντάς τα αντίθετα σε αυτά που ονομάζουμε superbugs. Τα ανθεκτικά μικρόβια ταξιδεύουν εύκολα και έχουν πολλαπλασιαστεί σε τεράστιους αριθμούς σε όλο τον κόσμο, δημιουργώντας μια σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία.
Όταν οι αντιμικροβιακές ουσίες σταματούν να λειτουργούν, οι κοινές λοιμώξεις μπορεί να καταλήξουν θανατηφόρες.  Γι αυτό και οι επιστήμονες της δημόσιας υγείας προειδοποιούν ότι το επιδεινούμενο πρόβλημα αντοχής των μικροβίων στα αντιβιοτικά φάρμακα (γνωστό και ως AMR) θα μπορούσε να αναστρέψει μισό αιώνα ιατρικής προόδου εάν ο κόσμος δεν δράσει γρήγορα. Ωστόσο, παράλληλα με τη θέσπιση πολιτικών για την αντιμετώπιση της υπερβολικής χρήσης και της κατάχρησης φαρμάκων που συνέβαλε καθοριστικά στην κρίση, οι διεθνείς ρυθμιστικές αρχές επιτρέπουν τη χρήση ανεξέλεγκτων μεθόδων παραγωγής «βρώμικων» φαρμακευτικών ουσιών.
Παγκόσμιες αρχές, όπως η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ορίζουν αυστηρούς κανονισμούς στην αλυσίδα παραγωγής και διακίνησης φαρμάκων όσον αφορά την ασφάλεια τους - αλλά τα περιβαλλοντικά πρότυπα δεν περιλαμβάνονται στο βιβλίο σε αυτούς. Οι παραγωγοί φαρμάκων πρέπει να συμμορφώνονται με τις κατευθυντήριες γραμμές για την ορθή παρασκευαστική πρακτική (GMP) - αλλά αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές δεν καλύπτουν τη ρύπανση.
Ακόμη και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) - ένας παγκόσμιος φορέας δημόσιας υγείας που έχει επανειλημμένα ζητήσει συντονισμένη διεθνή δράση για την αντιμετώπιση της επικίνδυνης απειλής της αντοχής στα αντιβιοτικά - αγοράζει αντιβιοτικά από εταιρείες, των οποίων τα συστατικά φαρμάκων παρασκευάζονται στο Hyderabad, χωρίς να διενεργούν περιβαλλοντικούς ελέγχους.
Οι διεθνείς οργανισμοί λένε ότι οι κυβερνήσεις των χωρών όπου παράγονται τα φάρμακα είναι εκείνες που ευθύνονται για την ρύπανση - αλλά δεν είναι η εσωτερική νομοθεσία για το περιβάλλον που μπορεί να λύσει το πρόβλημα, λένε οι επιστήμονες και οι ερευνητές. Η διεθνής ρύθμιση οφείλει και μπορεί να επιβάλει λύση και τρόπο αντιμετώπισης, υποστηρίζουν, υπογραμμίζοντας τη σοβαρή απειλή της δημόσιας υγείας από την αντίσταση των μικροβίων στα αντιβιοτικά, καθώς και την αχαλίνωτη παγκόσμια εξάπλωση των superbugs από την Ινδία, η οποία έχει γίνει επίκεντρο της κρίσης.
«Πρωτοφανής μόλυνση με αντιμικροβιακά φάρμακα»
Μια ομάδα επιστημόνων που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας συνεργάστηκε με Γερμανούς δημοσιογράφους για να εξετάσει σε βάθος τη φαρμακευτική ρύπανση στο Χαϊντεραμπάντ, όπου παράγεται το 50% των φαρμάκων που εξάγει η Ινδία. Το ένα πέμπτο των γενόσημων φαρμάκων παγκοσμίως παράγεται στην Ινδία, με εργοστάσια που εδρεύουν στο Hyderabad και προμηθεύουν την Big Pharma και τις αρχές δημόσιας υγείας όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με εκατομμύρια τόνους αντιβιοτικών και αντιμυκητιακών ουσιών κάθε χρόνο.
Οι ερευνητές έλαβαν δείγματα νερού από ποτάμια, λίμνες, υπόγεια ύδατα, πόσιμο νερό και επιφανειακά ύδατα από αγροτικές και αστικές περιοχές εντός και γύρω από τη βιομηχανική ζώνη, καθώς και πισίνες κοντά σε εργοστάσια και πηγές νερού μολυσμένες από μονάδες επεξεργασίας λυμάτων. Τέσσερις λήφθηκαν από βρύσες, μία από μια γεώτρηση, και τα υπόλοιπα 23 ταξινομήθηκαν ως περιβαλλοντικά δείγματα.
Σχεδόν όλα τα δείγματα νερού περιείχαν βακτήρια και μύκητες ανθεκτικούς σε πολλαπλά φάρμακα (γνωστά ως παθογόνα MDR, το τεχνικό όνομα για superbugs). Όλα τα δείγματα βρέθηκαν να περιέχουν βακτήρια ανθεκτικά στα φάρμακα. Και τα 23 περιβαλλοντικά δείγματα περιείχαν βακτήρια που παράγουν carbapenemase - «βακτήρια εφιάλτης» ενώ από τα 16 δείγματα που ελέγχθηκαν στη συνέχεια για υπολείμματα φαρμάκου, βρέθηκαν 13 μολυσμένα με αντιβιοτικά και αντιμυκητιασικά, μερικά σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα. Οι ερευνητές συνέκριναν τα επίπεδα των υπολειμμάτων στα όρια που συνιστούν οι κορυφαίοι μικροβιολόγοι. Αφού τα επίπεδα υπερβαίνουν αυτά τα όρια, αναπτύσσονται τα superbugs.
Ένα δείγμα που ελήφθη από έναν αποχετευτικό αγωγό περιείχε συγκεντρώσεις του αντιμυκητιακού φαρμάκου φλουκοναζόλη - ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται στις αλοιφές για μυκητιασικές λοιμώξεις - σε επίπεδα 950.000 φορές υψηλότερα από το συνιστώμενο ασφαλές όριο. Οι ερευνητές ανέλυαν επανειλημμένα αυτό το εύρημα για να βεβαιωθούν ότι ήταν σωστό. «Από γνώση μας, αυτή είναι η υψηλότερη συγκέντρωση οποιουδήποτε φαρμάκου που μετρήθηκε ποτέ στο περιβάλλον», έγραψαν οι επιστήμονες.
Τα δείγματα από υπονόμους στη βιομηχανική περιοχή βρέθηκαν επίσης ότι περιέχουν «εξαιρετικά υψηλές συγκεντρώσεις» εννέα διαφορετικών αντιβιοτικών. Τα επίπεδα μοξιφλοξασίνης - που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία λοιμώξεων του πνεύμονα, του δέρματος και των φλεβών καθώς και της φυματίωσης, ήταν έως 5.500 φορές υψηλότερα από το συνιστώμενο όριο, ενώ ένα άλλο κοινό αντιβιοτικό το ciprofloxacin βρέθηκε σε επίπεδα έως 700 φορές υψηλότερα από τα συνιστώμενα. Οι συγκεντρώσεις των αντιβιοτικών κλαριθρομυκίνη και αμπικιλλίνης βρέθηκαν σε επίπεδα περισσότερο από 100 φορές υψηλότερα από το ασφαλές όριο.
Οι ποσότητες αντιμικροβιακών ουσιών που βρέθηκαν στις νέες δοκιμασίες ήταν «αιχμηρά υψηλές», δήλωσε ο Δρ Mark Holmes, μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. «Οι σχετικές ποσότητες σημαίνουν ότι η ποσότητα στο νερό είναι σχεδόν η ίδια με τη θεραπευτική δόση».
Η ρύπανση του περιβάλλοντος και η κακή διαχείριση των λυμάτων στο Χαϊντεραμπάντ προκαλούν «πρωτοφανή μόλυνση αντιμικροβιακών φαρμάκων» γύρω από τις πηγές ύδατος, καταλήγουν οι ερευνητές - μόλυνση που φαίνεται να οδηγεί στη δημιουργία και διάδοση επικίνδυνων superbugs (σούπερ-μικροβίων) που έχουν εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. Σε συνδυασμό με τη μαζική κακή χρήση των αντιβιοτικών και την κακή δημόσια υγιεινή, τα superbugs έχουν ήδη σοβαρές συνέπειες στην Ινδία - περίπου 56.000 νεογέννητα μωρά πεθαίνουν από ανθεκτικές λοιμώξεις κάθε χρόνο.
Ο Γερμανικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός NDR, ο οποίος συνέβαλε στην έρευνα, «έλεγξε» 19 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και προμηθεύουν αντιβιοτικά την παγκόσμια αγορά. Από αυτές τις 19, τουλάχιστον τέσσερις εταιρείες προμηθεύουν το Ηνωμένο Βασίλειο και πέντε εταιρείες προμηθεύουν τις ΗΠΑ.
Οι εν λόγω εταιρείες αμφισβητούν έντονα ότι τα εργοστάσιά τους μολύνουν το περιβάλλον και ότι ο αριθμός των εργοστασίων που λειτουργούν στο Hyderabad σημαίνει ότι είναι αδύνατον να προσδιοριστεί με ακρίβεια ποιες επιχειρήσεις ευθύνονται για τη μόλυνση που διαπιστώθηκε στα ελεγμένα δείγματα.
Αυτό που είναι σαφές είναι ότι ένας από τους μεγαλύτερους κόμβους παραγωγής φαρμάκων παγκοσμίως παράγει επικίνδυνα επίπεδα φαρμακευτικής ρύπανσης και οι διεθνείς φορείς που είναι επιφορτισμένοι με την ασφάλεια των φαρμάκων δεν κάνουν τίποτα για να το αντιμετωπίσουν.
Οι υπεύθυνοι φορείς για τη δημόσια υγεία πρέπει να αναλάβουν δράση, δήλωσε ο καθηγητής Ramanan Laxminarayan, διευθυντής του Κέντρου για τη Δυναμική των Νόσων, την Οικονομία και την Πολιτική και μια ηγετική φωνή για την αντοχή στα αντιβιοτικά. «Πρέπει να πάρουμε σοβαρά την περιβαλλοντική μόλυνση από τις εγκαταστάσεις παραγωγής και να θέσουμε αμέσως τέλος σε αυτήν την κακή, ανεξέλεγκτη και απειλητική πρακτική. Οι φαρμακευτικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να υπόκεινται σε αυστηρό έλεγχο και να διασφαλίζεται ότι συμμορφώνονται», είπε.
Η πυκνοκατοικημένη και ολοένα και ευημερούσα πόλη του Χαϊντεραμπάντ στη νότια Ινδία ήταν κάποτε ένα διεθνές εμπορικό κέντρο για διαμάντια και μαργαριτάρια. Σήμερα, είναι ένας σημαντικός διεθνής κόμβος για τη βιομηχανία φαρμάκων και βιοτεχνολογίας, που παράγει εκατομμύρια τόνους φαρμάκων, χημικών ουσιών και φυτοφαρμάκων κάθε χρόνο.
Περίπου 170 εταιρείες που παράγουν τέτοια φάρμακα όπως τα αντιβιοτικά λειτουργούν μέσα και γύρω από το Χαϊντεραμπάντ, η πλειονότητα των οποίων συγκεντρώνεται σε εκτεταμένα βιομηχανικά κτήματα κατά μήκος του ποταμού Μούσι. Οι εταιρείες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, καθώς και οι υγειονομικές αρχές όπως η ΠΟΥ και το NHS του Ηνωμένου Βασιλείου εξαρτώνται από τα φάρμακα που παράγονται σε αυτά τα εργοστάσια.
Η περιοχή έχει επικριθεί εδώ και πολύ καιρό για τη ρύπανσή της, η οποία συνεχίστηκε αμείωτη παρά τις δεκαετίες εκστρατείας που πραγματοποίησαν ινδικές ΜΚΟ, λένε οι συντάκτες της έκθεσης. Το 2009 η ζώνη Patancheru-Bollaram χαρακτηρίστηκε ως «επικίνδυνα μολυσμένη» στον εθνικό δείκτη ρύπανσης της Ινδίας και η κατασκευή στην περιοχή απαγορεύτηκε. Αλλά η κυβέρνηση χαλάρωσε τους κανόνες το 2014 και η κατασκευή άρχισε και πάλι.
Πέρυσι, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας διέταξε τις φαρμακευτικές εταιρείες της χώρας να εφαρμόσουν πολιτική μηδενικών υγρών απορριμμάτων, αλλά έχουν σημειωθεί «μαζικές παραβιάσεις», αναφέρει η έκθεση για την μόλυνση.
Η Ινδία έχει γίνει το επίκεντρο της παγκόσμιας κρίσης «αντοχής στα φάρμακα», με 56.000 νεογέννητα μωρά να εκτιμάται ότι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ανθεκτικές στα φάρμακα μολύνσεις αίματος ενώ το 70 έως 90% των ανθρώπων που ταξιδεύουν στην Ινδία επιστρέφουν σπίτι με βακτήρια στον οργανισμό τους ανθεκτικά στα φάρμακα, σύμφωνα με τη μελέτη.
Τα βακτήρια αυτά φέρουν ένα νέο γονίδιο ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά το οποίο μπορεί μάλιστα να μεταπηδά από ένα είδος μικροβίου σε άλλα είδη και να τα καθιστά έτσι απρόσβλητα στα αντιβιοτικά.
Το επικίνδυνο γονίδιο NDM-1 (μεταλλο-β-λακταμάση-1 του Νέου Δελχί) ανακαλύφθηκε το 2008 από τον Δρ Τίμοθι Ουόλς, του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, σε έναν Σουηδό ασθενή που είχε επιστρέψει από νοσοκομείο της Ινδίας.
«Θα είναι πάντα πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί η λοίμωξη όταν εμφανίζονται ασθενείς με αυτού του είδους τα βακτήρια. Οι ασθενείς δεν αναρρώνουν» δήλωσε τότε ο Ουόλς στο ραδιόφωνο του BBC.
Σε συνεργασία με Ινδούς συναδέλφους του, ο Ουόλς εξέτασε ασθενείς με ύποπτα συμπτώματα και εντόπισε τα πολυανθεκτικά βακτήρια σε ένα μικρό αλλά ανησυχητικό ποσοστό των ασθενών στην Ινδία, το Πακιστάν και τη Βρετανία.
Παρουσιάζοντας τα ευρήματα στη βρετανική επιθεώρηση The Lancet, οι ερευνητές προειδοποιούσαν ότι το γονίδιο NDM-1 θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο μολύνοντας Ευρωπαίους που ταξιδεύουν στην Ασία.
Το NDM-1 μπορεί να μεταφέρεται από βακτήριο σε βακτήριο μέσω κυκλικών μορίων DNA που ονομάζονται πλασμίδια. Τα βακτήρια που μπορούν να αποκτήσουν το NDM-1 μέσω των πλασμιδίων αυτών είναι τα λεγόμενα Gram-αρνητικά βακτήρια, συχνή αιτία πολυανθεκτικών λοιμώξεων.
Το NDM-1 έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο από τότε που ανακαλύφθηκε. Τουλάχιστον 175 άτομα στις ΗΠΑ έχουν υποβληθεί σε θεραπεία για λοίμωξη με NDM-1 από το 2009, αν και υπάρχουν πιθανότητες να έχουν υπάρξει πολλές περισσότερες περιπτώσεις, δεδομένου ότι τα νοσοκομεία δεν υποχρεούνται να το αναφέρουν. Ενώ πολλές περιπτώσεις προέρχονται από το εξωτερικό, έχουν αναφερθεί λοιμώξεις σε ασθενείς που δεν έχουν εγκαταλείψει τις ΗΠΑ.
Το NDM-1 αρχίζει επίσης να εμφανίζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Υπήρξαν 1.129 αναφορές και αυτό θεωρείται συντηρητικό.
Πολλές μελέτες έχουν επισημάνει τη φαρμακευτική ρύπανση στην Ινδία και την Κίνα - οι οποίες μαζί παράγουν τα περισσότερα αντιβιοτικά παγκοσμίως - και έδειξαν πως η ρύπανση αυτή συμβάλλει στη διάδοση των superbugs παγκοσμίως. Οι συντάκτες της νέας μελέτης για τη μόλυνση έδωσαν μια λεπτομερή εικόνα των επιπέδων και των τύπων ρύπανσης στο Hyderabad και των συνδέσεών του με την αντοχή στα φάρμακα.
Μόλις αυτή την εβδομάδα, η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ, Margaret Chan, προειδοποίησε ότι ο κόσμος κινείται προς μια «μετα-αντιβιοτική εποχή» και κάλεσε για συντονισμένη παγκόσμια δράση. Παρουσιάζει δράσεις που απαιτούνται επειγόντως, όπως η μείωση των συνταγογραφιών αντιβιοτικών, η ανάπτυξη νέων φαρμάκων και η συντονισμένη κυβερνητική πολιτική σε ολόκληρο τον κόσμο.
Οι αυστηροί κανονισμοί για τη ρύπανση πρέπει επειγόντως να εισαχθούν, δήλωσε ο Δρ Yohei Doi, Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: